Barcelona

El clam contra les retallades, l'atur i la corrupció pren els carrers d'una seixantena de ciutats espanyoles

Barcelona, Girona, Lleida, Tortosa i una seixantena de ciutats més d'arreu de l'estat han acollit manifestacions per reclamar un canvi en les polítiques d'austeritat que permetin reactivar l'economia i crear llocs de treball. Els mobilitzats també han apostat per la regeneració democràtica.

RedaccióActualitzat
La situació econòmica no millora i un any més els governs hauran d'agafar les tisores i començar a retallar o privatitzar perquè quadrin els números. Però la societat ja està farta de tanta austeritat i aquest diumenge ha sortit al carrer per dir "prou". A Catalunya s'han fet protestes a Barcelona Girona, Lleida i Tortosa i a Espanya hi havia convocades una seixantena de manifestacions més.

L'objectiu de les marxes era exigir canvis en les polítiques d'austeritat marcades per la Unió Europea i reclamar mesures econòmiques expansives que ajudin a reactivar l'economia i a lluitar contra l'atur. Però a la llista de greuges s'hi ha afegit la corrupció política, que també s'han colat a les protestes amb la reclamació d'una regeneració democràtica.

Crits i xiulets als carrers

A Barcelona, la manifestació ha arrencat poc després de les 12 del migdia de la plaça Urquinaona i ha recorregut la Via Laietana encapçalada per una pancarta amb el lema "Contra l'atur i la corrupció. Ni privatització ni retallades", que portaven els líders sindicals catalans i portaveus de diferents plataformes.

Els manifestants, unes 60.000 persones segons els organitzadors i 20.000 segons la Guàrdia Urbana, han fet sonar xiulets i botzines durant tot el trajecte, que ha acabat davant de l'edifici de Correus de Barcelona. Allà, l'actor Lluís Marco ha llegit un manifest de denúncia del progressiu empobriment de la població, les contínues retallades dels serveis públics, la falta de transparència i els escàndols de corrupció.

A la manifestació hi han acudit diversos líders polítics i delegacions d'alguns partits catalans, com el primer secretari del PSC, Pere Navarro, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el diputat al Congrés per ERC Joan Tardà.

Els crits contra l'atur, les retallades i la corrupció també s'han sentit aquest migdia a Tortosa, Girona i Lleida. La manifestació de la demarcació tarragonina, que ha aplegat més de 2.000 persones, s'ha fet a la capital del Baix Ebre com a mostra de suport als treballadors afectats per l'ERO d'Ercros. A Girona, uns 700 manifestants han tallat l'avinguda Jaume I de la ciutat. I a Lleida, més de 300 persones de sindicats i entitats del tercer sector han marxat junts des de l'edifici dels sindicats fins a la subdelegació del govern espanyol.

A la convocatòria dels sindicats, també s'hi han sumat les plataformes Prou Retallades i Plataforma Sindical Unitària dels serveis públics sota el lema "Ni privatitzacions ni retallades".

Boicot a l'austeritat

Les mobilitzacions estan convocades pels sindicats CCOO, UGT i USOC i s'emmarquen en una setmana de protestes a tot Europa que ha de culminar en una mobilització col·lectiva el dia 14 de març a Brussel·les, coincidint amb la cimera de caps d'estat i de govern europeus que tindrà lloc a la capital belga aquell dia.

La trobada ha de servir perquè la UE aprofundeixi en la recepta d'ajustar pressupostos per combatre la crisi, malgrat la recessió i que els resultats electorals en diferents països mostren el rebuig de la població a aquesta estratègia.

Al límit

Els líders sindicals han qualificat la política d'austeritat d'ineficaç i han alertat que suposen un suïcidi en termes d'ocupació i socials, amb un 27% de població al llindar de la pobresa.

Ignacio Fernández Toxo, Candido Méndez i Julio Salazar consideren que la política del govern espanyol està basada en "falsedats", que només representa els "grans capitals" i que la gent ja està "farta de veure com es fa pagar la crisi als ciutadans, al mateix temps que es tapen els excessos dels especuladors i corruptes i es prostitueix la democràcia per interessos bastards".

A l'agenda dels sindicats no hi ha ara com ara convocar una nova vaga general, tot i que no descarten res.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut