Madrid

El CIS pronostica que el PP tindrà el seu millor resultat amb 195 escons i el PSOE el seu pitjor amb 121

El PP obtindria una amplíssima majoria absoluta, amb el millor resultat de la seva història, en aconseguir fins a 195 escons, segons l'última enquesta preelectoral del CIS, que enfonsaria el PSOE al pitjor resultat amb entre 116 i 121 diputats (el 1977 en va obtenir 118). Populars i socialistes quedarien a 74 escons de distància segons l'últim pronòstic pel 20-N, que dóna una majoria absoluta a Rajoy superior a la que va obtenir Aznar l'any 2000.

Actualitzat
La forquilla que dóna el CIS per al PP estaria entre els 190-195 diputats, mentre que el PSOE es quedaria entre els 116 i els 121 escons. Els populars aconseguirien un resultat més bo que el del segon govern d'Aznar -amb 183 diputats-, amb la diferència que ara Rajoy s'alçaria amb la majoria absoluta en les mateixes eleccions que li donarien el govern d'Espanya.

Només la majoria absoluta del PSOE del 1982, quan va arribar als 202 diputats, superaria la que ara obtindria el PP de Rajoy.

A més, el resultat de l'última enquesta del CIS dóna una distància de 16 punts entre el PP i el PSOE, més del doble del que havia predit fins ara, del 7%.

El PSOE només guanyaria a 5 províncies: Barcelona, Girona, Sevilla, Guipúscoa i Biscaia. D'aquesta manera, deixant de banda Catalunya i Euskadi, els socialistes només guanyarien a Sevilla.

La mostra, que va ser feta durant el mes d'octubre, també augura un notable ascens d'IU-ICV, formació a la qual se li adjudiquen 8 escons, des dels 2 actuals. El partit de Llamazares guanyaria 2 escons a Madrid, i n'arrencaria un tant a València, com a Sevilla i Astúries.

Pel que fa a CIU, seria tercera força amb més representació a la cambra baixa, amb 13 diputats.

Amaiur, per la seva banda, aconseguiria 3 escons, els mateixos que PNB, UPyD i ERC-RCat-CatSI. Pel que fa a la formació de Rosa Díez, tots tres diputats serien gràcies als vots a Madrid.

Per a Catalunya, el CIS pronostica 16 escons per al PSC, 13 per a CiU, 12 per al PPC i 3 per a ERC-RCat-CatSi i ICV-EUiA. Els socialistes catalans guanyarien les eleccions generals a Catalunya, encara que amb 9 diputats menys dels que té actualment.

Pel que fa als indecisos, serien un 31,5%, segons el CIS.

Per últim, Coalició Canària obtindria dos diputats, i Compromís-Equo i la formació d'Álvarez Cascos, el Foro Asturias, entrarien amb un.

L'enorme expectació que aixequen les eleccions generals del 20-N s'ha fet evident en el moment que s'havien de conèixer els resultats de l'enquesta sobre intenció de vot del CIS. El web ha quedat penjat per l'allau de visites rebudes, de manera que era impossible consultar-hi les dades.

Nota de la redacció

Els fem notar que en tots els espais informatius del 324.cat, la cobertura de la campanya electoral no respon a criteris estrictament periodístics, sinó a l'ordre d'aparició dels partits i la durada de les informacions que fixa el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i que s'emparen en la llei electoral espanyola. Els professionals no hi estem d'acord, perquè considerem que això condiciona el dret a la informació de la ciutadania.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut