Valoració dels líders a Espanya, segons el CIS del maig
Valoració dels líders a Espanya, segons el CIS del maig
Madrid

El CIS conclou que el 78% dels espanyols votarien el mateix mesos després del 20-D

Garzón és el líder més ben valorat pels enquestats i l'únic que aprova, amb un 5,23, mentre que el més mal valorat continua sent Mariano Rajoy, amb un 3,43

RedaccióActualitzat

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques conclou que un 78,4% dels espanyols hauria votat el mateix si hagués sabut els resultats de les eleccions del passat 20 de desembre. Per tant, només dos de cada vuit es replantejaria el seu vot. La mateixa enquesta conclou que un 62,8% diu que havia decidit el seu vot bastant temps abans de l'inici de la campanya; un 9% quan va començar; un 17,6% va prendre la decisió durant l'última setmana de campanya i el 9,3% el mateix dia de les eleccions.

Es tracta del primer CIS després de la investidura fallida del líder socialista, Pedro Sánchez. L'enquesta, que es fa ver entre els dies 7 de gener i el 19 de març, revela que un 19,9% dels electors va dubtar entre un o diversos partits, sobretot entre el PP i Ciutadans (un 16,9%) i entre PSOE i Podem (un 11,6%). Els electors que no sabien si votar entre Podem i Ciutadans va ser un 8,4% i entre Podem i Esquerra Unida, el 9,3%.

L'enquesta postelectoral del CIS valora també els líders polítics del Congrés. Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, és el més ben valorat pels enquestats i l'únic que aprova, amb un 5,23. De la resta de polítics, tots milloren nota respecte a l'última enquesta. Albert Rivera és el segon més ben valorat, amb un 4,55, seguit de Pedro Sánchez, amb un 4,19, i Pablo Iglesias, amb un 4,06. El més mal valorat continua sent Mariano Rajoy, amb un 3,43.

Pel que fa als caps de llista catalans, el més ben valorat és Xavier Domènech, amb un 4,49, seguit de Gabriel Rufián, amb un 4,44, i Francesc Homs, amb un 4,04.

 

D'altra banda, el percentatge de persones que aposten perquè l'Estat reconegui les comunitats com a estats independents es manté estable al 10%. En canvi, respecte a l'últim baròmetre del març, augmenta el nombre de pesones que defensen que les comunitats tinguin més autonomia, que puja de l'11,9% al 14%, i el dels que advoquen perquè les autonomies tinguin menys autonomia, del 9,4% a l'11,7%.

Anar al contingut