Un fragment de la columna amb l'Epitafi de Seikilos
24 hores interpretant la melodia completa i documentada més antiga del món.
Mataró

El cicle de Música Antiga de Mataró fa un concert de 24 hores amb la melodia completa i documentada més antiga del món

La setmana de Música Antiga de Mataró posa en marxa aquest migdia un concert de 24 hores sobre la melodia completa i documentada més antiga del món. En el concert, que es transmet per internet, hi participen una desena d'artistes i va acompanyat de videoprojeccions.

RedaccióActualitzat

La setmana de Música Antiga de Mataró posa en marxa aquest migdia un concert de 24 hores sobre la melodia completa i documentada més antiga del món. En el concert, que es transmet per internet, hi participen una desena d'artistes i va acompanyat de videoprojeccions.

Aquest és l'Epitafi de Seikilos, del segle II abans de Crist. Aquesta melodia es va trobar esculpida en una columna prop de la tomba de la seva dona. Un dels versos diu: "Mentre estiguis viu, brilla". Aquest missatge de "carpe diem" dóna nom a aquest concert que el col·lectiu mataroní Mapasonor presenta a Can Gassol, centre de creació d'arts escèniques de Mataró. Són 24 hores d'improvisacions d'aquesta melodia de fa més de 2.000 anys.

I també videoprojeccions. Segons els membres d'aquest col·lectiu, l'objectiu és fer fer reflexionar als espectadors sobre violacions dels drets humans: "Estem treballant 24 hores en projecció d'imatges; bàsicament les fonts seran de producció pròpia per als temes de l'Afganistan i de Palestina, per a tot el conflicte actual, de la violació dels drets humans, en el sentit de complementar, o donar un missatge també de denúncia, al missatge pròpiament artístic que té el concert."

El concert que acabarà demà diumenge al migdia és de franc i es pot seguir per Internet i a les xarxes socials en un streaming gràcies a M1TV.

Aquesta iniciativa es programa dins l'edició número 31 de la Setmana de Música Antiga de la Capital del Maresme. El cicle, en aquesta edició posa l'accent entre les relacions entre la música antiga i la música popular. S'acabarà dijous a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria amb una conferencia concert que porta per títol "The Deplorable History  of the Catalans".

Joan Vives és el fundador de la Setmana de Música Antiga. "És a càrrec de Jaume Ayats, el director del Museu de la Música i, a part, en el seu vesant d'intèrpret, participa en un quartet vocal que es diu La nova Euterpe, que recupera la interpretació polifònica popular. És a dir, interpreten peces a 4 veus i ho fan buscant retrobar el que podia ser ben bé la sonoritat de la polifonia tal com s'interpretava en els pobles més petits."

Aquesta conferència concert és un preludi de la temàtica de la Setmana de Música Antiga de Mataró de l'any que ve. En l'edició número 32, se centrarà en la música del 1714, on Mataró, com a ciutat botiflera, va tenir un paper important.

Anar al contingut