Els carrers del centre de Caracas s'han tenyit de vermell (Foto: EFE)
Els carrers del centre de Caracas s'han tenyit de vermell (Foto: EFE)
Caracas

El chavisme es mobilitza en suport al seu líder, just el dia en què Chávez havia de prendre possessió del càrrec

Milers del seguidors del president veneçolà procedents de diverses parts del país s'han manifestat per expressar-li el seu suport, el mateix dia que hauria d'haver pres possessió del càrrec. A la marxa hi han assistit membres del govern i els presidents de Bolívia, l'Uruguai i Nicaragua.

RedaccióActualitzat
Milers de seguidors d'Hugo Chávez han participat a la concentració convocada aquest dijous pel Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) per mostrar el seu suport al mandatari. L'acte s'ha fet el mateix dia que el president de Veneçuela hauria d'haver assumit un nou mandat, però la salut l'hi ha impedit. El polític veneçolà continua hospitalitzat a Cuba, on va ser operat l'11 de desembre del càncer que té. Segons l'últim informe del govern, Chávez té una insuficiència respiratòria, causada per una infecció pulmonar severa i el seu estat de salut és "estacionari".

La marxa, tenyida de vermell, s'ha concentrat a les proximitats del palau presidencial de Miraflores. Al capdavant, el vicepresident Nicolás Maduro, nomenat pràcticament successor pel mateix Chávez abans de marxar a Cuba i que està exercint el comandament del govern. També Diosdado Cabello, president del Parlament i contrincant de Maduro en la successió. Els vint països que integren l'Aliança Bolivariana han donat suport a l'acte. Els presidents de Bolívia —Evo Morales—, Nicaragua —Daniel Ortega— i l'Uruguai —José Mújica— han viatjat fins a Caracas per assistir-hi.

La malaltia de Chávez i l'ajornament de la presa de possessió van ser objecte de crítiques per part de l'oposició, que considerava la situació contrària a la Constitució. El Tribunal Suprem, però, va dictaminar que Chávez podria jurar el càrrec més endavant, ja que era el president "electe".

L'opositor Henrique Capriles ha acceptat a contracor la decisió del tribunal i ha optat per defugir la confrontació. Tot i això, no s'ha estat d'acusar durament el govern per no afrontar els problemes dels veneçolans.
Anar al contingut