Madrid

El CGPJ i l'Audiència Nacional ordenen investigar l'excarceració d'un processat en l'11-M mentre la fiscalia obre expedient a la fiscal que porta el cas

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Francisco José Hernando, ha ordenat l'obertura d'una "informació prèvia" per aclarir els fets que han conduït a la posada en llibertat provisional d'un dels processats en el sumari de l'11-M. També l'Audiència Nacional ha obert diligències per aclarir els mateixos fets. De moment, la Fiscalia General de l'Estat ha obert un expedient per falta molt greu a Olga Sánchez, la fiscal del cas. Aquest òrgan també ha acordat obrir diligències informatives per aquest cas.

Actualitzat

Després de conèixer la notícia sobre l'excarceració de Saed el-Harrak, Hernando ha demanat al cap del servei d'inspecció del CGPJ, José María Gil, l'obertura d'una informació prèvia sobre aquests fets.

Saed el-Harrak, un dels 29 processats en la causa en què s'investiguen els atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid, ha quedat en llibertat . La jutge de l'Audiència Nacional Teresa Palacios -que substitueix Juan del Olmo mentre està de baixa per malaltia- també ha demanat investigar els fets, després de veure's obligada a prendre la decisió de deixar en llibertat amb mesures cautelars El-Harrak en haver-se complert dos anys de presó preventiva sense que se li hagi prorrogat l'empresonament.

Segons algunes fonts pròximes a la fiscalia, la fiscal Olga Sánchez va demanar només un dia abans que es deixés en llibertat Harrak a la jutge Palacios la pròrroga de dos anys més de presó, mesura que no es va poder aplicar en haver vençut el termini. De moment la fiscalia ha decidit obrir expedient a la fiscal per falta molt greu.  

Saed el-Harrak, que era a la presó d'Alcalá Meco, es converteix així en el primer dels 29 processats per l'11-M que queda en llibertat, en no prorrogar-li la presó.

Fiscalia i acusació particular demanen que reingressi a presó

Mentre s'aclareixen les circumstàncies de l'alliberament, la fiscalia ha recorregut contra l'ordre que ha acordat la posada en llibertat de Harrak i ha sol·licitat que en una vista una nova presó provisional, que finalment ha estat desestimada en no trobar-se nous motius per a l'empresonament.També l'acusació particular que exerceix l'Associació 11-M ha demanat a la jutge l'empresonament d'aquest processat.

Antecedents

Per fets similars, el CGPJ va imposar al jutge de l'Audiència Nacional Guillermo Ruiz Polanco una sanció d'un any de suspensió de les seves funcions després de l'excarceració d'un pres preventiu suposadament membre d'ETA.

En aquella ocasió, el magistrat va ser sancionat per una falta molt greu de desatenció i endarreriments injustificats en l'exercici de les seves competències, cosa que va significar la pèrdua del seu destí a l'Audiència Nacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut