Barcelona

El Cercle d'Economia vol treure del debat partidista la sequera, el terrorisme, la immigració o la forma d'Estat

Aprofitant l'inici d'una nova legislatura, el Cercle d'Economia diu que ha arribat el moment de deixar fora del debat partidista qüestions essencials que afecten els ciutadans com ara la sequera, el terrorisme, la immigració o la forma d'Estat. El president del Cercle d'Economia, José Manuel Lara, ha demanat a tots els partits un pacte d'Estat que posi fi a l'extrema crispació dels últims anys. Pel que fa a la crisi econòmica, Lara ha pronosticat que la recessió arribarà el segon semestre i durarà tot l'any que ve, mentre que la crisi immobiliària es pot allargar entre 3 i 5 anys.

Actualitzat

El Cercle d'Economia ha reclamat deixar al marge del debat partidista un total de set temes: l'aigua i l'energia, l'educació, la forma d'Estat, la immigració, la justícia, la política exterior i el terrorisme i la seguretat. En el document "Opinió d'Actualitat", el Cercle denuncia que avui "en diverses zones d'Espanya la falta d'aigua és alarmant i la possibilitat de problemes de subministrament elèctric molt alta. Darrere d'aquestes deficiències tan preocupants hi ha la no-execució d'infraestructures: l'enfrontament polític és la millor garantia perquè es paralitzin".

El Cercle d'Economia ha demanat en temes com l'aigua i l'energia "dictàmens d'un comitè de savis independents que permetin disposar d'unes conclusions tècniques a partir de les quals cada partit pugui defensar les seves legítimes prioritats polítiques". El document exigeix que s'assoleixin "sense dilació" els acords necessaris "per emprendre de manera immediata la construcció de les infraestructures indispensable per garantir el subministrament".

José Manuel Lara ha criticat que "s'estigui entrant en el debat de la propietat de l'aigua per comunitats autònomes i Estatuts que prohibeixen el transvasament d'aigües a altres comunitats perquè passen pel seu territori. I això és molt preocupant". I ha afegit que "si l'aigua que rep l'Ebre ho decideixen a la presa de Mequinensa, això no és un transvasament entre comunitats autònomes? Darrere del debat públic en aquests temes el que hi ha és electoralisme".

Segons el parer del president del Cercle, "ha arribat l'hora que els partits polítics treguin aquests temes del camp de batalla polític i deixin de fer-ne un ús electoralista" per la qual cosa ha demanat als polítics "una major visió d'Estat".

Lara ha manifestat com a especialment greu que el terrorisme i la seguretat segueixin sent també objecte de batalla política "perquè el país no pot estar tan dividit". En el document s'assegura que la lluita antiterrorista és l'"àmbit on l'enfrontament partidista ha superat els límits del que la gran majoria de ciutadans considera acceptable".

Segons l'opinió de Lara, "la política exterior n'és un altre exemple, perquè per un canvi de 25 diputats, es passa de ser el major aliat dels Estats Units al fet que el president espanyol gairebé no es parli amb el nord-americà. Això no s'entén".

En tots aquests terrenys, Lara ha demanat que "se superi el clima de crispació de l'anterior legislatura", si bé ni el document ni ell mateix han valorat qui és el principal responsable de l'exasperació que ha assolit la vida pública a Espanya. "Si hi ha alguna cosa -ha conclòs Lara- en què ens podem posar d'acord tots els espanyols és que tots han abusat amb més o menys intensitat del tacticisme electoral".

Anar al contingut