Un home passeja per davant del logotip de Google a Califòrnia. (Foto: Reuters)
El fet que la seu de Google sigui a Califòrnia dificulta el "dret a l'oblit". (Foto: Reuters)
Califòrnia

El cercador Google desmenteix voler eliminar la neutralitat de les xarxes

El cercador Google es justifica. A través de la seva pàgina oficial, la companyia ha respost a les crítiques rebudes al voltant del comunicat, conjunt amb l'operadora Verizon, en què demanaven aplicar una prioritat en el trànsit per a serveis diferenciats. Fins ara, Google representava la defensa de la neutralitat de la xarxa, és a dir, el principi segons el qual tots els continguts que es troben a internet són igual d'accessibles per a l'usuari, sense diferència de velocitat en funció de si es paga o no a les operadores per l'ús de les seves xarxes.

Actualitzat
Aquesta setmana, Google i Verizon han proposat a la Comissió Federal de Comunicacions nord-americanes (FCC) un seguit de propostes, entre les quals, mantenir la neutralitat a les xarxes fixes, per evitar perjudicar la lliure competència o els usuaris, però restringir-la en la xarxa mòbil. Plataformes com Save the Internet han criticat durament dos punts concrets de la iniciativa.

En primer lloc, els crítics no accepten que Google i Verizon vulguin aplicar una prioritat en el trànsit per a futurs serveis diferenciats, com ara el 3D a la xarxa o altres formes noves d'entreteniment.

La segona proposta controvertida de Google i Verizon fa referència a les xarxes de banda ampla mòbil. Els crítics interpreten que les companyies pretenen restringir l'aplicació del principi de transparència, ja que només haurien d'informar els usuaris dels serveis que inclou la contractació de la seva línia, sense puntualitzar que poden optar per bloquejar algun servei.

Segons la coalició Save the Internet, les noves propostes de Google i Verizon apunten a "una falsa neutralitat" i permetrien que serien les companyies, i no els usuaris d'internet, qui decidirien quines aplicacions mereixen millor qualitat de servei. Per tot això, els defensors de la neutralitat de les xarxes han alertat que Google pretén canviar la xarxa, tal com actualment es coneix.

Google ha reaccionat a les crítiques i ha assegurat que "no s'ha venut" en la qüestió de la neutralitat de xarxes i ha reiterat que la proposta no eliminarà la neutralitat ni permetrà que les corporacions legislin el futur d'internet.

Google ha reiterat que la seva iniciativa té "beneficis tangibles", com ara la prohibició de bloquejos del trànsit per internet, "transparència absoluta" en les plataformes de cablejat i banda ampla o l'autoritat d'un organisme per arbitrar en casos de queixes de consumidors.

En tot cas, segons el cercador, es tracta d'una proposta de marc legislatiu que serà analitzada pel Congrés dels Estats Units.

Anar al contingut