Pla mig on es pot veure el president del Centre de Recerques Mascançà, Joan Yeguas, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, després de l'…
Pla mig on es pot veure el president del Centre de Recerques Mascançà, Joan Yeguas, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, després de l'entrega del manifest per reconsiderar l'enderroc de la Farinera, el 5 de juliol de 2017. (Horitzontal)

El Centre de Recerques Mascançà demana a l'Ajuntament de Mollerussa que reconsideri l'enderroc de la Farinera

Actualitzat

ACN Mollerussa.-Una delegació del Centre de Recerques del Pla d'Urgell 'Mascançà' es va reunir la setmana passada amb l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, per demanar-li que l'equip de govern reconsideri l'autorització de l'enderroc de la Farinera de Sant Antoni, i se li va entregar un manifest. El president de Mascançà, Joan Yeguas, va destacar la importància de la Farinera com una construcció de finals del segle XIX, ''singular i valuosa'' pel seu aprofitament de la força motriu de la Tercera Sèquia per poder transformar els cereals. Segons l'historiador Jordi Soldevila, la Farinera esdevé un element únic que permet explicar la construcció de la Mollerussa ciutat actual. El consistori va aprovar l'enderroc de l'edifici després que ho sol·licités el seu propietari i això ha generat rebuig en alguns sectors del municipi com el grup municipal d'ERC.

Segons el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, la funció de transformació de productes agrícoles fa de la Farinera un ''element distintiu'' de la ciutat respecte el seu entorn comarcal. Segons l'historiador mollerussenc Daniel Altisent en les darreres dècades s'ha perdut un nombrós patrimoni local i per això és precisament important no perdre'n amb l'enderroc d'aquest immoble.La delegació va resumir a l'alcalde Marc Solsona els valors de la construcció en la seva antiguitat, la forma d'extracció d'energia i la seva relació amb la posada en funcionament del Canal d'Urgell amb Mollerussa. Uns arguments que s'afegien als expressats pels tècnics de la Delegació Territorial de Cultura de la Generalitat que van exposar que l'element no amenaça a ruïna i que l'edifici té un interès patrimonial. És per aquest motiu, que segons Mascançà, se'n recomana la seva preservació.Tant des de Mascançà com l'alcalde de Mollerussa es va convergir en les dificultats afegides de la propietat privada i la situació d'abandó patida durant dècades de la Farinera. Així com també del creixent interès pel patrimoni per part de la ciutadania de Mollerussa que a les xarxes socials havien expressat el seu malestar pel possible enderroc.Mascançà valora positivament la tasca de l'actual consistori en la preservació del patrimoni amb casos com el de Cal Castelló de la Llet, Cal Jaques, i la preservació de documents particulars que s'han dipositat a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell. Per aquest motiu, encoratgen a l'equip de govern actual a seguir en aquesta tasca.

Anar al contingut