El centre no s'utilitza des del maig del 2011
El centre no s'utilitza des del maig del 2011
Vilanova i la Geltrú

El centre de circ La Vela de Vilanova, buit des de fa 10 mesos

El centre de creació i residència per a companyies de circ La Vela, de Vilanova i la Geltrú, està buit des del maig del 2011 i té un cost de 95.000 euros de manteniment anual. Per això, l'Ajuntament de Vilanova busca un municipi que cregui en el projecte i s'emporti l'equipament.

RedaccióActualitzat
La Vela és, segons l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya, de "capital importància per al sector del circ". És "l'únic centre de creació de tot l'estat espanyol que permet donar suport a circs en vela o circs desmuntables, i que ofereix la possibilitat de viure al mateix lloc on s'investiga i es treballa".

Per aquest motiu, els representants del circ han defensat la continuïtat de La Vela, perquè la regidora de Cultura de la ciutat on s'allotja ha plantejat eliminar el centre.

El vicepresident de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), Lluc Armengol, ha explicat "que és una llàstima que el projecte hagi arribat a aquest punt i estigui parat des del mes de maig del 2011, però ara s'ha de mirar endavant i trobar un solució".

Per l'associació, el més important són "les característiques del projecte i si no pot ser a Vilanova s'ha de trobar un altre emplaçament". En aquest aspecte han apuntat que estan buscant maneres de salvar el projecte perquè cal tenir un centre de creació amb les característiques d'aquest, per seguir amb la normalització i professionalització del circ.

La despesa de manteniment anual que genera ha portat la regidora de Cultura de Vilanova, Marijó Riba, a prendre la decisió política de destinar aquests diners a altres partides del pressupost.

"És un projecte de país i les arques municipals no poden salvar-lo"
, ha dit la regidora, que acusa el govern de la Generalitat dels últims anys i l'anterior executiu de manca de voluntat política per encarar un projecte seriós.

Des de l'Ajuntament de Vilanova s'està negociant amb urgència amb la Generalitat, perquè "cal que se l'enduguin com més aviat millor", per poder deixar-ne de pagar el manteniment, ha dit Riba, que assegura que va fent pressió i donant ultimàtums.

Per l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), és molt important que la nova ubicació d'aquest centre tingui les mateixes característiques que La Vela. Consideren que és important que no tot estigui concentrat a Barcelona, tot i que no s'ha descartat que el nou emplaçament sigui a la capital catalana. Segons el vicepresident de l'Associació, "Barcelona té la central del circ, que és un pol important, i seria més important un altre lloc per abastar més territori. Però si ve a Barcelona serà perfecte".

Armengol ha manifestat que hi ha contactes amb diferents ajuntaments per decidir el lloc, però ha indicat que no hi ha cap decisió concreta de si anirà a un lloc a un altre.

Les xifres

La Vela de Vilanova costa anualment 95.000 euros de despeses de manteniment, personal i vigilància.

A aquesta xifra s'hi han de sumar els 100.000 euros que va costar el 2011 el Festival Trapezi, que va omplir els carrers de Vilanova d'espectacles de circ durant un cap de setmana. Marijó Riba ha decidit substituir aquest festival, per organitzar diverses acutacions al llarg de l'any.

Aprofitar la inversió

Tot i que encara no hi ha cap localitat que s'hagi intressat per La Vela, Riba ja treballa per ubicar un nou servei en els terrenys que ocupa aquesta instal·lació. No hi ha res clar, però la regidora de Cultura ha assegurat que la inversió feta s'aprofitarà.












Anar al contingut