Vista aèria de la manifestació d'aquest Onze de Setembre (Reuters)
Vista aèria de la manifestació d'aquest Onze de Setembre (Reuters)
Barcelona

Un milió de persones omple Barcelona per la manifestació de l'11S

RedaccióActualitzat

Al voltant d'un milió de persones han participat aquest dilluns, Diada de l'Onze de Setembre, en la gran manifestació independentista convocada a Barcelona per l'ANC, Òmnium i l'AMI, segons dades de la Guàrdia Urbana de la ciutat:

 

 

Les entitats convocants han donat per bona aquesta xifra, i no n'han ofert cap de pròpia alternativa. Per la seva banda, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha fet pública una estimació en la qual ha donat una xifra força més baixa: 350.000 persones. Segons han dit, aquesta estimació s'ha fet amb càlculs cartogràfics que han agafat com a base les imatges aèries de TV3.

 
 

És una estimació que està 150.000 persones per sota de les 500.000 que l'ANC assegura que es van inscriure per participar-hi. Poc després de fer-se pública aquesta estimació de la delegació del govern, fonts del mateix govern espanyol han afirmat que no vol entrar "en una guerra de xifres", però han assegurat que ha estat "la menys nombrosa dels últims anys."

Tot ha començat a les 5 de la tarda

La gent inscrita estava convocada per ser al lloc fixat per l'organització a les 4 de la tarda, però l'esdeveniment no ha començat fins a les 5. Llavors s'ha fet un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a la Rambla i a Cambrils. Just després s'ha cantat "Els segadors".

El centre de la celebració ha estat a la plaça de Catalunya, on s'han concentrat el gruix de càrrecs polítics i personalitats, i on Quim Masferrer i Marta Marco han exercit de mestres de cerimònies de les intervencions i les actuacions previstes. La primera ha estat la interpretació que Els Amics de les Arts i l'Orfeó Català han fet de "Louisiana":

 

 

Tot el que ha passat en aquest espai central s'ha pogut sentir per megafonia des de tots els punts de la celebració, a través dels altaveus que l'organització ha instal·lat per tot el recorregut.

 

Un gran signe positiu

El gruix de l'acte ha començat a les 17 i 14 minuts a les puntes de la creu que formaven el carrer Aragó, entre el carrer Casanova i el passeig de Sant Joan, i el passeig de Gràcia, entre els Jardinets de Gràcia i la plaça de Catalunya. Aquests quatre extrems de la manifestació s'han convertit en quatre concentracions massives que han desbordat el traçat previst per a la manifestació.

 

En aquests quatre extrems, quatre grans lones de 16 metres per 16, que ja s'havien desplegat feia estona, s'han anat desplaçant per sobre de la multitud en direcció a la confluència d'Aragó amb el passeig de Gràcia. En aquestes lones hi havia dibuixats un "Sí" en les dues que han recorregut el carrer Aragó des de la dreta i des de l'esquerra, una urna en la que ha baixat pel passeig de Gràcia i un colom de la pau en la que ha pujat des de la plaça de Catalunya.

 

 

Les instruccions dels organitzadors eren que els manifestants s'anessin posant les samarretes grogues a mesura que els passés per sobre la lona, o que s'anessin traient la roba que portessin a sobre de la samarreta, però a l'hora de la veritat, molt probablement per la calor que feia, molta gent ja portava posada la samarreta i no se l'han tapada ni canviada.

 

 

 

Un signe positiu que simbolitza democràcia i llibertat

Vist des de l'aire l'efecte buscat era que es formés un gran signe positiu. Els organitzadors de l'ANC han volgut donar-li el significat dels valors de la democràcia i la llibertat, a més de simbolitzar un país que va a més. Això s'ha aconseguit gairebé tres quarts d'hora després que les lones han començat el seu recorregut, cap a les 6 de la tarda.

 

 

La imatge buscada, però, finalment no ha estat molt visible: les imatges aèries no han permès veure de manera clara el signe positiu que formaven els manifestants amb les samarretes grogues:

 

 

Sànchez als polítics: "Gràcies a vosaltres assaborim la victòria"

Un cop s'han trobat les lones al centre de la manifestació, ha estat el torn dels parlaments a l'escenari de la plaça de Catalunya. Ha començat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha agraït als polítics independentistes que hagin convocat el referèndum de l'1 d'octubre:

"Ara sabem que no ens heu fallat, ni Puigdemont, ni Forcadell, ni Junqueras ni tot el govern ni al Parlament. Gràcies a vosaltres assaborim la victòria, per això avui és diada de festa i celebració."

Sànchez s'ha adreçat també als líders dels partits que lluiten contra l'independentisme, com Inés Arrimadas, Xavier García Albiol i Miquel Iceta.  El president de l'ANC els ha demanat que facilitin que "les urnes parlin."

 

Ahmed Galai: "El referèndum és democràcia"

Després ha actuat Pep Poblet, que ha cantat "Que tinguem sort", de Lluís Llach. Un cop acabada aquesta actuació musical ha intervingut Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans i membre del Quartet de Tunísia, que va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2015.

Galai ha afirmat que el referèndum de l'1 d'octubre és plenament legal, perquè està emparat per la legislació internacional, que garanteix el dret a l'autodeterminació dels pobles. Galai ha acabat la seva intervenció amb una frase en català:

"El referèndum és democràcia. Visca Catalunya!"

 

Neus Lloveras: "Tenim l'obligació d'escoltar la gent"

La presidenta de l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, ha dit que l'independentisme està en "l'esprint final" i que "hem d'anar a totes" perquè, ha dit, els pròxims dies seran decisius.

Lloveras s'ha adreçat als alcaldes que no facilitaran el referèndum o que encara no s'han definit, i els ha demanat que "escoltin el poble":

"Els alcaldes tenim l'obligació d'escoltar la gent i implicar-nos en la democràcia, tal com ja han fet la majoria d'ajuntaments del país."

 

Jordi Cuixart: "És la revolució de les urnes"

En la seva intervenció, Jordi Cuixart, president de l'altra entitat organitzadora de la manifestació, Òmnium Cultural, ha recordat la que va ser presidenta d'aquesta entitat, Muriel Casals, i ha dit que tothom podrà anar a votar l'1 d'octubre, també els que se sentin espanyols i parlin en castellà.

Cuixart ha dit que "alguns encara no han volgut entendre res de res", i ha afirmat que els catalans ara tenen la possibilitat de deixar enrere "40 anys de monarquia, d'uniformitat i de corrupció":

"Tenim l'oportunitat de demostrar que el poder emana del poble i de protagonitzar la revolució democràtica més important de l'Europa del segle XXI: la revolució de les urnes."

 

El discurs de Cuixart i una breu intervenció final de Jordi Sànchez han posat fi als parlaments quan ja eren pràcticament les set de la tarda. La cloenda definitiva ha anat a càrrec de Josep Maria Mainat, que ha pujat a l'escenari de la plaça Catalunya per cantar un clàssic de La Trinca, "Passi-ho bé i moltes gràcies":

 

 

Embussos a l'entrada de Barcelona

Hores abans de la manifestació, l'afluència de vehicles a la ciutat ha provocat cues a les entrades de la ciutat, sobretot a la Meridiana, on a les dues del migdia hi havia quatre quilòmetres de retencions, i la Diagonal, on la retenció era d'uns tres quilòmetres.

 

 

Tallat el centre de la ciutat

Des de les tres de la tarda ja estaven tallats al trànsit els dos carrers pels quals havia de circular la manifestació, el carrer Aragó i el Passeig de Gràcia. En aquests carrers, a la plaça de Catalunya i altres llocs emblemàtics del centre, força estona abans ja s'hi acumulava el gruix de les persones que han arribat amb transport privat o que han omplert els 1.800 autocars que es calcula que s'han contractat.

 

 

ARXIVAT A:
11S
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut