Els propietaris de Costers del Sió, José María i Juan Porcioles, amb l'enòloga del celler, Valvanera Martínez de Toda, mostrant la vinificació …
Els propietaris de Costers del Sió, José María i Juan Porcioles, amb l'enòloga del celler, Valvanera Martínez de Toda, mostrant la vinificació del raïm en trull de pedra del segle XI. Imatge del 5 d'octubre del 2017. (Horitzontal)

El celler Costers del Sió vinifica en trull de pedra del segle XI 4.000 quilos de Garnatxa i Syrah

Actualitzat

ACN La Sentiu de Sió.-El celler Costers del Sió ha iniciat aquest dijous la vinificació natural i espontània de 4.000 quilos de Garnatxa i Syrah en un dels trulls de pedra del segle XI que la família Porcioles-Buixó, propietària d'aquest celler de la DO Costers del Segre, va trobar i recuperar ara fa quatre anys. Des de Costers del Sió estimen que d'aquesta anyada 2017 podran treure unes 3.500 ampolles del vi Finca Siós que es va presentar l'any passat amb la seva primera anyada 2014. A partir d'ara el raïm fermentarà durant uns 6 dies a temperatura natural entre 25 i 27 graus als trulls de pedra. Una vegada finalitzi aquesta primera fermentació, el Finca Siós 2017 farà la fermentació malolàctica de forma espontània en dipòsits d'acer inoxidable, i posteriorment entrarà en botes de roure de 500 litres de segon ús entre 10 i 12 mesos. Finalment, passarà un període d'entre 6 i 12 mesos més un cop embotellat, abans de sortir al mercat.

Des del celler lleidatà han explicat que "la qualitat del raïm d'aquest 2017 ens ha permès tornar a fer el Finca Siós que ja es va vinificar el 2014 i 2015, però no el 2016". "La bona acollida d'aquest vi de fermentació espontània amb els llevats naturals de la pedra i l'ambient, ens ha recompensat l'esforç de la seva elaboració", ha puntualitzat Juan Porcioles, responsable comercial de Costers del Sió.El Celler Costers del Sió, ubicat a la partida de Flix, hereta molta tradició i història, ja que ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d'Urgell, entre els termes de la Sentiu de Sió i Montgai, a la Noguera. La finca de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó, constitueix un projecte integral amb un equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d'Origen Costers del Segre.

Anar al contingut