3 El català s'escolta per primera vegada a l'escenari del 'Shakespeare Globe' de Londres
El català se sent per primera vegada al Shakespeare Globe de Londres
Londres

El català se sent per primera vegada a l'escenari del Shakespeare Globe de Londres

El català s'ha pogut sentir per primera vegada a l'escenari del prestigiós Shakespeare Globe Theatre de Londres aquest diumenge, en el marc del 'Sonnet Sunday'. El director artístic de la companyia catalana Parking Shakespeare, Pep Garcia-Pascual, ha estat l'encarregat de representar el català en aquesta marató poètica que ha comptat amb la participació de 20 llengües de tot el món. "Per nosaltres és un orgull i un plaer ser els representants del país i de la llengua en un escenari com aquest", ha explicat en declaracions a l'ACN Garcia-Pascual. L'artista ha recitat vuit sonets de Shakespeare en català traduïts de l'anglès per Salvador Oliva.

RedaccióActualitzat
El 'Sonnet Sunday' és la jornada que dóna el tret de sortida als actes del festival 'Globe to Globe' que organitza el famós teatre 'Shakespeare's Globe' de Londres, una rèplica de l'original on estrenava l'escriptor anglès. Per Pep Garcia-Pascual, actuar en aquest espai és "molt especial".

"Com a companyia de teatre a l'aire lliure, arribar a un lloc tan emblemàtic on es potencia el teatre a l'aire lliure i Shakespeare és, comparant-ho amb els esportistes, com jugar a Wembley o a Wimbledon", defensa l'artista català.

"Per nosaltres és un pas endavant pel que fa al reconeixement internacional. Des de fora es comença a olorar la feina que fem des de fa 4 anys la companyia", assegura Garcia-Pascual. Parking Shakespeare va rebre la invitació del 'Globe' per participar en el 'Sonnet Sunday' i ara esperen poder seguir amb les col·laboracions amb aquest teatre anglès tan prestigiós.

"Nosaltres volíem establir contacte amb ells com a teatre perquè la seva manera de fer, sense escenografia, a l'aire lliure, sense il·luminació és, més o menys i evidentment salvant les distàncies, el mateix que fem nosaltres", indica el director artístic de Parking Shakespeare. "Ells ho fan dins d'un teatre, nosaltres ho fem als parcs, a espais poc convencionals. Però alhora juguem amb les mateixes regles del joc", afegeix. De fet, la companyia no descarta poder treballar "ben aviat" de nou en aquest espai anglès.
'Sonnet Sunday'

Durant tot el diumenge, el públic pot sentir de forma totalment gratuïta 154 sonets de Shakespeare en 20 llengües, entre les quals hi ha el català, l'euskera, el gal·lès o el noongar, parlat per un poble aborigen australià. Segons Pep Garcia-Pascual, el 'Sonnet Sunday' demostra "la universalitat del text i la manera que té d'expressar el teatre" William Shakespeare.

En català es reciten els sonets números 5, 27, 56, 81, 102, 123 i 148, així com el final, el 154, que es fa amb totes les llengües participants alhora en una "explosió de sons i de llengües". El 'Sonnet Sunday' és el tret de sortida del festival 'Globe to Globe', en què 37 companyies internacionals representen obres en el seu idioma.

La companyia de Pep Garcia-Pascual

Parking Shakespeare és una companyia que cada estiu ofereix un Shakespeare a l'aire lliure i gratuït. Es tracta d'una proposta que no requereix escenografia, ni equipaments de so i llums i on la qual tot el protagonisme recau en el text i en els actors.

L'últim espectacle de la companyia, "El somni d'una nit d'estiu", es va estrenar el juliol del 2011 al Parc de l'Estació del Nord de Barcelona i va formar part de la programació oficial de FiraTàrrega 2011. Va rebre una molt bona acollida per part de programadors, crítica i públic. Actualment la companyia està en procés de creació de la seva nova producció, que s'estrenarà aquest estiu a Barcelona. La seva participació al 'Sonnet Sunday' de Londres ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull.

Anar al contingut