Grafit d'un cavaller localitzat al castell de Cubelles, datat del segle XVIII. Imatge del 26 d'octubre del 2016 (horitzontal)
Grafit d'un cavaller localitzat al castell de Cubelles, datat del segle XVIII. Imatge del 26 d'octubre del 2016 (horitzontal)

El castell de Cubelles conserva 300 grafits del segle XVIII, segons un estudi de la Diputació de Barcelona

ACN Cubelles.-La Diputació de Barcelona ha publicat un estudi entorn els diferents grafits localitzats a la segona planta del castell de Cubelles (Garraf), arran de les obres de restauració que s'hi van fer l'any passat. L'anàlisi conclou que són 298 els dibuixos repartits a diferents estances, tots ells fets al llarg del segle XVIII i elaborats a carbó o a base d'incisos amb punxó sobre la calç de les parets. Al mateix temps, es determina que els grafits "són un valuós testimoni dels esdeveniments succeïts al castell", tot i que indica que les imatges superen l'àmbit estrictament de Cubelles i afirma que abracen diferents qüestions que reflecteixen el context històric, econòmic, polític i social del segle XVIII. Aquest inventari completa l'estudi anterior de la Diputació de Barcelona sobre els grafits de les golfes del castell, datats del segle XVII.

Entre les temàtiques representades als nous grafits inventariats a la segona planta del castell de Cubelles, hi predominen els comptes de productes agrícoles, els vaixells, les inscripcions, les signatures, els dibuixos d'elements arquitectònics i diversos retrats. D'aquests, en destaquen el d'una dama i el d'un cavaller gairebé a mida naturalL'estudi recorda que és dubtosa la presència d'uns masovers al castell de forma permanent al llarg del segle XVIII, i encara és més qüestionable la presència dels seus propietaris, que tenien els interessos fora de Cubelles. Així, l'anàlisi apunta que en aquella època al finca va albergar soldats de tropes espanyoles d'origen castellà i europeu, que van deixar la seva empremta a les parets.L'Ajuntament de Cubelles va comprar l'edifici del castell l'any 1989, adquirint-lo als marquesos d'Alfarràs, propietaris històrics de la finca. El 1993 en va començar la restauració amb el suport de la Diputació de Barcelona per poder recuperar alguns dels espais. En aquests moments, la planta baixa acull el Museu - Exposició permanent del pallasso Charlie Rivel i també s'ha rehabilitat un pati interior mentre es treballa per poder recuperar altres estances.

Anar al contingut