Barcelona

El "cas Pretòria" compleix un any amb la difusió d'un nou informe d'Hisenda

El "cas Pretòria" de suposada corrupció urbanística compleix un any aquest dimecres 27 d'octubre, just quan es coneixerà un nou informe dels pèrits d'Hisenda. Des de Santa Coloma de Gramenet, l'alcaldessa Núria Parlon, explica que aquest nou document detecta irregularitats administratives en diverses operacions urbanístiques i per tant, ha afegit, són faltes i no delictes.

Actualitzat
Els advocats de la quinzena d'imputats pel "cas Pretòria" així com els de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i els personats en la causa coneixeran aquest dimecres un nou informe dels pèrits d'Hisenda. Segons ha explicat l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el document assenyala irregularitats administratives però no delictes.

El nou informe es fa públic just quan es compleix un any des que la Guàrdia Civil va entrar a les dependències dels ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres per ordre de l'aleshores jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, que en un primer moment va imputar nou persones en el cas de presumpta corrupció urbanística, entre els quals, polítics del PSC i CiU.

El jutge va decretar presó incondicional per a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz; dos exalts càrrecs de CiU, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta; el regidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, Manuel Dobarco, i l'exdiputat del PSC Luis García. Tots van acabar sortint de la presó després de pagar les fiances respectives.

Luis García, "Luigi", es va acabar situant com el cervell de la trama. García va ser diputat del PSC al Parlament de Catalunya i va ser expulsat del partit durant els anys noranta després de ser imputat per un presumpte delicte d'estafa.

El cas també va provocar tensió política. El PSC va expulsar del partit Muñoz, que es va resistir a dimitir, i Dobarco. Muñoz va ser substituït per Núria Parlón. Mentrestant, CiU inicialment no va suspendre de militància Alavedra i Prenafeta, que després van ser els que van demanar la baixa del seu partit.

A més de la polèmica política, també es va generar debat perquè les càmeres van poder captar els detinguts emmanillats en el seu trasllat a l'Audiència Nacional. La justícia va obrir una investigació per aquest fet, anomenat "pena de telenotícies", que finalment es va arxivar.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut