El cas Palau arribarà a judici a principis del 2017, després de 7 anys d'instrucció

L'Audiència de Barcelona proposa celebrar el judici oral entre gener i abril, però ho consensuarà amb les parts

Actualitzat

Fèlix Millet i Jordi Montull aniran, finalment, a judici a principis de l'any que ve. Això si prospera la intenció de la secció desena de l'Audiència de Barcelona, que proposarà que el judici pel cas Palau es faci entre gener i abril del 2017. Ha citat les 38 parts afectades a una reunió el 3 d'octubre per consensuar-ho.

El cas l'ha instruït el jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona des del juliol del 2009, quan va esclatar el cas. Han estat més de set anys d'instrucció d'un cas judicial amb múltiples branques que va escandalitzar la societat catalana.

Un cas descomunal en tots els sentits

El cas va arribar a l'Audiència a principis d'agost, i ha designat com a ponent el jutge Julio Hernández Pacual. El 2 de setembre va rebre tota la documentació del cas: 65 caixes amb 102 volums, amb un total de més de 60.000 folis. A banda també ha rebut la documentació de les peces separades.

En total hi ha 16 acusats, entre els quals Millet i Montull, dues acusacions públiques, quatre de populars o particulars, cinc responsables civils a títol lucratiu –entre ells, CDC- i 11 entitats jurídiques com a responsables civils subsidiàries. En total, 36 parts representades per 30 advocats diferents.

A causa de la magnitud del cas i de la logística que implica, el judici se celebrarà a la Ciutat de la Justícia en comptes del Palau de Justícia de Barcelona.

 

23 milions d'euros i el partit governant implicat

Millet i Montull van ser condemnats pel cas de l'hotel del Palau, però aquesta condemna va ser anul·lada pel Tribunal Suprem. Per això, la data que s'ha anunciat aquest dimarts és important, perquè permetrà anar tancant un dels episodis més trasbalsadors dels últims anys.

El desfalc del Palau de la Música va commocionar la societat catalana, per la identitat dels autors confessos, pel volum de diners, 23 milions d'euros, i perquè ningú n'havia alertat fins al 23 de juliol del 2009, quan els Mossos van entrar a la sala de concerts.

Durant la investigació, a més, es va destapar un suposat finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya. El jutge xifra en cinc els milions que van anar de Ferrovial-Agroman al partit a canvi d'adjudicacions en obra pública com ara la línia 9 del metro o la Ciutat de la Justícia.

Segons la documentació trobada al Palau, la constructora pagava el 4%, Millet i Montull se'n quedaven un 1 i mig, i la resta era per a Convergència. El jutge instructor està segur que alts càrrecs de Convergència havien participat en el disseny de l'operació.

Al llarg dels anys s'havia estès la impressió que el judici no arribaria mai, perquè la instrucció ha estat molt lenta, amb canvis de jutge, informes que no arribaven, recursos i més recursos, i perquè els principals acusats són d'edat avançada.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut