Imatge de la conferència "Educar amb humor" de Carles Capdevila
Imatge de la conferència "Educar amb humor" de Carles Capdevila (Gestionando Hijos)

El llegat de Carles Capdevila a pares i mestres: educar amb 5 sentits

Capdevila es va convertir en una figura reconeguda en el món de l'educació fins al punt que en moltes sales de mestres hi ha penjats articles seus

RedaccióActualitzat

"Em poden presentar de moltes maneres, però n'hi ha una de molt important: com un aficionat a l'educació, molt aficionat, no sé si en qualitat, però sí en quantitat".

Carles Capdevila, pare de quatre fills de 21, 20, 15 i 8 anys, es presentava així l'estiu del 2015 en la conferència "Educar amb humor" a "Gestionando hijos", una xerrada de 28 minuts brillant, àgil i plena de perles per als pares sobre l'educació dels seus fills.

El vídeo es feia viral i avui compta amb més 1.900.000 visites a YouTube. Com a conseqüència de l'èxit del monòleg va engegar una gira per tot el territori per explicar la feina de ser pare de quatre fills.

Capdevila hi subratllava la diferència entre adolescents i nens: "Quan arribi a casa dos m'abraçaran i dos no. Quan faig un sermó de pare, dos m'escolten amb atenció i dos se'n van". Per això, deia, la seva missió consistia a "espavilar els petits i controlar els grans".

En la conferència apel·lava als 5 sentits elementals per ser pare: el sentit comú, el sentit del ridícul, el sentit de la responsabilitat, el sentit moral i el sentit de l'humor.

El sentit comú: aquell que fa que els fills entenguin que el món funciona segons les reaccions dels pares al que fan. Per exemple quan demanen una piruleta, primer es decideix que no se li compra però finalment es fa com a conseqüència d'una rebequeria: "Aquest nen als seus amics els dirà... 'm'ha tocat una casa en la qual cal jugar-se la vida, et compren una piruleta quan estàs al límit'".

El sentit del ridícul: aquell que fa que "pares baixets d'un nen baixet amoïnats perquè el seu fill era baixet i van anar al pediatre a demanar-li vitamines".

El sentit de la responsabilitat: "Si no vols tenir fills, no en tinguis, però si en tens has d'educar-los". "Això de voler ser pares però amb resistència que et canviï la vida em sorprèn, perquè és impossible, perquè canviar està bé".

El sentit moral: "Als nostres fills els educarem en valors i els valors s'imiten". "A vegades abandonem alguns dels valors i ens despistem perquè al nostre fill no li falti de res".

El sentit de l'humor: "Sí, per descomptat, anirem a veure el Barça per celebrar el teu 1,9 de Mates", afirmació a la qual el seu fill va respondre: "D'acord, ho he pillat, em poso a estudiar ara".

 

 

Els seus articles, al taulell d'anuncis de les sales de mestres

Aquest posar en valor l'educació, explicar-la i fer-la arribar de manera divertida ha fet que Capdevila fos reconegut per pares, mestres i pedagogs. Així ho relata Jaume Cela, professor i pedagog, a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Era una persona present en les converses més quotidianes dels mestres. És una persona que quan anaves a una sala de mestres hi havia els seus articles penjats al tauló d'anuncis i és una persona que és molt estimada, perquè ell estimava molt. El Carles tenia molta cura de nosaltres i això no s'oblida".

 

Capdevila va escriure diversos llibres sobre el tema com "Parir amb humor" o "Educar millor: onze converses per acompanyar famílies i mestres".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut