Amposta

El capó reial pot ser la solució més eficaç contra la plaga del cargol poma

L'organització ecologista SEO/BirdLife constata que aquesta espècie d'au, que ha augmentat molt al delta de l'Ebre durant els últims anys, ingereix exemplars de mida gran del gastròpode

RedaccióActualitzat

El capó reial, una espècie arribada des del Parc Natural de Doñana, a Andalusia, al delta de l'Ebre, es pot convertir en un dels depredadors naturals més efectius contra la plaga del cargol poma, que afecta el tram final del riu i els arrossars.

Aquesta au de poc més de mig metre i potes llargues ha augmentat espectacularment durant els últims quinze anys: ha passat de 200 a més de 2.000 exemplars. És una au que ha incorporat el gastròpode invasor a la seva dieta, tal com passa amb altres animals del Delta com les carpes, els ànecs collverds o les rates. La diferència és que el capó reial es pot menjar els exemplars més grans del cargol poma, que són els que tenen capacitat per reproduir-se. Així ho ha constatat l'organització ecologista SEO/BirdLife durant les últimes setmanes. L'entitat considera necessari potenciar la lluita biològica contra la plaga, que es torna a manifestar amb l'increment de temperatura.

Ignasi Ripoll, representant de SEO/BirdLife al delta de l'Ebre, ha dit que "fins ara no havíem vist cap ocell com aquest: és el candidat més important a l'hora de consumir cargols grans". El capó reial podria actuar, doncs, contra els exemplars ja adults i reproductors, que s'empassa sencers. Segons Ripoll, la proliferació d'aquest ocell pot respondre a factors relacionats amb el canvi climàtic o, també, per l'abundància de recursos alimentaris, com el cranc roig americà.

De moment, el cargol poma es combat amb mesures com l'assecament dels arrossars, la inundació puntual amb aigua salada o la utilització de productes com la calç viva i la saponina. Tot i això, la plaga continua estenent-se. La Generalitat hi preveu destinar enguany 1,5 milions d'euros. El sector arrossaire, entitats ambientalistes i la Generalitat es mantenen en alerta durant aquestes setmanes per determinar l'abast de la invasió del cargol, un cop ha començat ja la sembra dels arrossars.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut