Barcelona

El cap d'Obstetrícia de la clínica Dexeus l'any 87 nega cap irregularitat en el cas del presumpte robatori d'un nadó

La investigació del cas del presumpte robatori d'un nadó a la clínica Dexeus l'any 87 se centra en la recerca d'un document on s'hagués autoritzat donar-lo en adopció. La mare no ho podia fer perquè era menor, tenia quinze anys, i ella denuncia que li van dir que el seu fill havia nascut mort. El cap d'Obstetrícia l'any 87 nega qualsevol irregularitat per part de la clínica.

Televisió de CatalunyaActualitzat

Després que aquest dimecres es va fer públic que el jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona va admetre a tràmit una querella per investigar el suposat robatori d'un nadó a la clínica Dexeus de Barcelona el 1987, ara, la investigació se centra en la recerca d'un document. És el paper que demostraria l'autorització per donar el nen en adopció.

La mare biològica ha denunciat que en aquest expedient d'adopció a què ara ha tingut accés, i on hi ha documents aportats per l'Institut Dexeus, no hi ha cap escrit on s'autoritzi que la seva filla fos adoptada. Ella no podia haver donat l'autorització perquè era menor, tenia 15 anys, però tampoc consta que cap tutor ho consentís.

A més de querellar-se contra la doctora que la va assistir en el part, la mare també ha denunciat l'assistent social i la que va ser directora, l'any 87, de l'entitat catòlica de la Casa de la Jove. En aquest centre la van acollir com a mare soltera adolescent i la van acompanyar en el part. A la querella també es denuncia que, tot i que la criatura va ser prematura i només pesava 2 quilos i cent grams, va ser donada d'alta poques hores després i ja se la va emportar la família adoptant.  

El cap d'Obstetrícia de la Dexeus l'any 87, Josep Maria Carrera, ha negat qualsevol irregularitat per part de la clínica i ha explicat com posaven en ocasions en contacte les mares que no volien tenir el fill amb uns pares adoptius. En aquella època, els tràmits encara eren molts simples perquè no intervenia l'administració i la llei autoritzava que es fes un tracte privat entre les dues parts. En aquest sentit, Carrera ha confirmat que es posaven en contacte amb la família "estèril" que volia tenir un nen, que normalment "era una família que portàvem nosaltres" i es procurava, segons ha explicat, que les dues parts "no es coneguessin". El part es feia "amb la història obstètrica", on "es feia constar que aquella senyora desitjava deixar la criatura" en adopció. L'exdirigent també ha explicat que en el moment del part es procurava que la mare estigués sota els efectes de l'anestèsia "per evitar el problema de tenir un nano allà i que ella veiés la criatura", relata.

Encara que la clínica Dexeus conserva l'historial médic del naixement de la nena, ara cal investigar si hi ha constància del consentiment perquè fos donada en adopció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut