Un corrent d'aigua flueix des del peu de la glacera Kaskawulsh, al Parc Nacional de Kluane (Dan Shugar)
Un corrent d'aigua flueix des del peu de la glacera Kaskawulsh, al Parc Nacional de Kluane (Dan Shugar)

El canvi climàtic desplaça milers de quilòmetres aigües procedents de grans glaceres

Observat per primer cop de manera directa un fenomen que es coneixia gràcies al registre geològic

Xavier DuranActualitzat

El canvi climàtic ha desplaçat milers de quilòmetres el lloc on van a desembocar les aigües sorgides del desgel d'una de les glaceres més grans de Nord-amèrica. Per primer cop s'ha observat com el fenomen es produïa en un breu lapse de temps.

L'anomenada "pirateria de riu" és un fenomen que es dona quan un curs fluvial canvia de recorregut i fins i tot va a parar a una conca diferent. Això se sap des del segle XIX, però sempre s'havia establert basant-se en el registre geològic, que permetia deduir quin havia estat el recorregut d'un riu uns milers d'anys abans.

Ara, un equip encapçalat per Daniel Shugar, de la Universitat de Washington Tacoma, descriu a la revista "Nature Geoscience" la modificació esperimentada per les aigües sorgides del desgel accelerat de la glacera Kaskawulsh, una de les més grans del Territori del Yukon, al Canadà.

Basant-se en imatges obtingudes amb drons, helicòpters i satèl·lits, els investigadors han observat com les aigües ja no van a parar al riu Sims, que desemboca en el mar de Bering --situat entre l'extrem nord-est d'Àsia i Nord-amèrica--. Ara, l'aigua procedent del desglaç va a parar al riu Alsek, que desemboca directament a l'oceà Pacífic. Això signfica que el destí final de les aigües es troba a milers de quilòmetres de distància del lloc habitual.

Es creu que aquests fenòmens s'havien produït a causa dels grans canvis desencadenats al final de la darrera era glacial, que es va acabar fa uns 18.000 anys. Però els investigadors assenyalen que aquesta vegada el causant és el canvi climàtic que experimenta actualment el nostre planeta i que accelera el desglaç.

Aquestes variacions en el destí de l'aigua de les glaceres, les grans reserves d'aigua dolça de la Terra, tenen un elevat impacte en el transport de sediments i l'evolució del paisatge i dels ecosistemes, però també en el subministrament d'aigua i en la producció d'energia hidroelèctrica.

Tenint en compte la velocitat del canvi climàtic i la progressiva pèrdua de superfície de les glaceres arreu del món, els investigadors assenyalen que caldria prestar molta atenció a aquests efectes, i no només a l'augment del nivell del mar.

Jim Best
El riu Kaskawulsh, format pel desgel de la glacera del mateix nom.

Anar al contingut