Un clima temperat anima a la relació social
Un clima temperat anima a la relació social

El canvi climàtic augmentarà el nombre de persones extravertides... o no

Un estudi assenyala que una temperatura mitjana de 22 graus fa la gent més simpàtica i diligent

Actualitzat

Farà canviar el canvi climàtic la personalitat de la gent? Hi haurà més persones simpàtiques i extravertides? Depèn, segons apunta un equip d'investigadors encapçalats per Wenqi Wei, de la Universitat de Pequín (Xina), i Jackson G. Lu, del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat A&M de Texas (Estats Units). Segons l'article que publiquen a la revista "Nature Human Behaviour", els habitants de llocs temperats són més agradables, emocionalment estables i oberts que els de llocs on hi ha excés de calor o de fred.

A l'article es mostren els resultats de dos estudis dirigits a comprovar la seva hipòtesi: la temperatura és un factor crucial associat als patrons de comportament individual i a la personalitat.

Per demostrar-ho, van passar en primer lloc un qüestionari de personalitat a 5.587 universitaris xinesos que havien nascut i crescut a 59 ciutats diferents. Els científics havien establert que la temperatura de referència eren els 22 graus i mesuraven la desviació, amunt o avall, de la temperatura mitjana a cada ciutat.

Els resultats van mostrar que els que provenien de llocs on la temperatura era propera als 22 graus presentaven nivells més elevats de cinc característiques: simpatia, diligència, estabilitat emocional, extraversió i obertura a experiències. Això indica més capacitat de socialització i plasticitat.

Els investigadors van voler comprovar si els resultats eren semblants en un país gran i divers, però de característiques culturals molt diferents: els Estats Units. La mostra era molt més àmplia: van passar el qüestionari a més de 1,6 milions de ciutadans. A més, la localització era més concreta, perquè no es feia a través de la ciutat, sinó del codi postal. En total, els enquestats tenien més de 12.000 codis diferents, pertanyents a 8.102 ciutats.

I es va observar el mateix: com més a prop de la temperatura de confort, millor puntuació en les característiques esmenades abans. Els científics també afirmen que els resultats són iguals quan s'ajusten per factors demogràfics, socioeconòmics, ecològics, meteorològics i altres.

Els autors no s'estan d'afirmar que, veient aquesta influència de la temperatura en la personalitat, el canvi climàtic podria provocar moltes variacions en el caràcter dels habitants de diverses regions. Caldrà veure si als països on augmenta la temperatura i la mitjana s'acosta als 22 graus la gent és cada vegada més simpàtica, diligent i extravertida.

El problema és que, segons l'estudi, són característiques que no tenen els que viuen a temperatures mitjanes més elevades o més baixes. És a dir, potser a alguns llocs s'arribarà als 22 graus màgics, però a altres llocs es superaran i potser no tothom seguirà sent tan simpàtic i obert a noves experiències.

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàtica
Anar al contingut