Catalunya

El cantant i pianista londinenc Jamie Cullum actua aquest divendres a Peralada

Les nits d'estiu a Catalunya tenen ritme. Un ampli ventall de festivals i actuacions musicals s'entreguen als escenaris catalans a ritme de jazz, rock, música clàssica... En aquest espai mirarem de plantejar-vos cada dia una opció musical, repassarem alguns dels principals festivals i esperarem les vostres propostes per enriquir les opcions per les nits d'estiu.

Actualitzat
El jove cantant i pianista londinenc Jamie Cullum actua aquest divendres a Peralada. Ho farà a partir de les deu de la nit.

Conegut com a nen prodigi, Cullum porta als escenaris catalans un estil inconfusible que es caracteritza per la renovació del jazz i una gran passió en les actuacions. Aquest divendres, el públic podrà gaudir els temes del seu darrer àlbum, "The Pursuit".

A ritme d'estiu: els festivals que sonen

Des de fa dies, a Peralada les actuacions omplen les nits d'estiu. El festival, que arriba a la 25a edició, s'allargarà fins a l'agost i combina artistes més veterans, com ara Montserrat Caballé o Plácido Domingo, amb el jazz apassionat amb tocs de pop salvatge del jove Jamie Cullum o el jove violoncel·lista alemany Daniel Müller-Schott.

I a Cap Roig, les propostes musicals també es desplegaran durant tot el que resta de juliol i al mes d'agost.

A l'Escala, mentrestant, el Gastromusical ofereix cinc nits de maridatge de música i cuina. El tret de sortida d'aquest festival, que fa cinc anys que se celebra, el van donar Lídia Pujol i Costa 59. Les properes sessions seran els dimecres d'agost fins al 31.

Després de tot el menú musical que per la segona quinzena de juliol i el mes d'agost han preparat festivals com el de Peralada i el de Cap-roig, entre d'altres, haurem d'esperar fins al setembre per veure al Festival Altaveu de Sant Boi artistes com ara Manel, Pepet i Marieta, Sr. Chinarro o Joan Colomo. I agafarà el relleu el 23è Mercat de Música Viva de Vic, que tindrà lloc entre el 14 i el 18 de setembre. Russian Red, Pascal Comelade, Kathryn Calder, Mendetz i Andrea Motis són alguns dels artistes que integren la programació d'aquest any.

Ha sonat: els festivals que han passat

Artistes consagrats i noves promeses, músics i grups del panorama internacional i artistes catalans es passen el relleu d'amenitzar les nits més fresques de l'any en els diversos festivals musicals d'estiu a Catalunya. Els més matiners van ser el Primavera Sound, al maig, o el Sónar, a mitjans de juny. Des d'aquests primers sons amb nits fresques fins als festivals que se celebren al setembre, hi ha tot un reguitzell de possibilitats musicals.

Entre l'1 i el 3 de juliol Vilafranca del Penedès va celebrar el Vijazz, en què els ritmes jazzístics es van maridar amb els reconeguts vins i caves del Penedès. També al juliol s'ha celebrat el Festival Faraday, el festival de música independent de Vilanova i la Geltrú, que ha sabut fer-se un lloc en l'escena del país. Tot i que va celebrar la majoria de concerts el primer cap de setmana de juliol, reserva una traca final pel dia 23.

El grup britànic Madness va ser el gran protagonista de l'últim concert del Cruïlla, un festival que durant dos dies, 8 i 9 de juliol, va aplegar unes 22.000 persones. Un públic que va poder veure més d'una trentena d'artistes al Fòrum de Barcelona, entre els quals es va comptar amb Public Enemy, Obrint Pas, Joan Colomo i Anna Roig i L'Ombra de Ton Chien, entre d'altres.

El mateix dissabte 9 va acomiadar-se el PopArb, el festival de música independent d'Arbúcies, que enguany va arribar a la sisena edició, en què s'ha consolidat en el panorama musical català. Les actuacions de grups com ara 4t 1a, Oliva Trencada, Antònia Font o Guillamino van cridar l'atenció dels 2.000 espectadors que van omplir l'escenari de la població de la Selva.
Anar al contingut