Mèxic

El candidat oficialista Calderón torna a superar López Obrador en el recompte definitiu de vots de les presidencials mexicanes

Frec a frec entre els dos candidats a la presidència en el recompte de vots definitius de les eleccions mexicanes. L'última dada, amb el 98% de vots escrutats, revela un lleugeríssim avantatge del candidat conservador, Felipe Calderón, que obtindria el 35,62% dels vots, amb només 0,05 punts més que el candidat de l'esquerra, Andrés Manuel López Obrador, que tindria el 35,57%. En l'inici del recompte l'avantatge era per a López Obrador. El gairebé empat entre tots dos candidats fa témer protestes al carrer i impugnacions, sigui quin sigui el resultat final.

Actualitzat

El candidat conservador a la presidència de Mèxic, Felipe Calderón, que anava segon en el còmput dels vots, ha pres ara un lleuger avantatge en la recta final de l'escrutini per davant del líder d'esquerres, Andrés Manuel López Obrador. Amb el 97,88% escrutat, Calderón obté el 35,62 % i el seu rival, el 35,57%. Segons sembla, moltes de les meses electorals pendents de recompte pertanyen a zones del país de vot conservador.

Calderón, però, no guanyava hores abans. Amb un  87,73% dels vots escrutats, el candidat de les esquerres a la presidència de Mèxic superava el candidat conservador amb un avantatge de gairebé un 1,5%. López Obrador obtenia un 36,39% dels sufragis davant el 34,9% de l'oficialista Felipe Calderón, que fins dimarts tenia un estret avantatge en el recompte preliminar.

El resultat definitiu es donarà a conèixer només que acabi el recompte, "fins i tot si és de matinada", ha declarat el president de l'Institut Federal Electoral, Luis Carlos Ugalde."El marge de diferència, d'això no n'hi ha dubte, serà molt estret al final", ha assegurat Ugalde.

El peso i la borsa mexicanes, que havien experimentat pujades en les jornades prèvies animats per l'expectativa d'un triomf de Calderón, s'han deplomat ara davant la possibilitat que la victòria se l'emporti el candidat d'esquerres. I el president de l'Institut Federal Electoral havia explicat que els resultats preliminars, que donaven la victòria a Felipe Calderón, no van incloure prop de 3 milions de vots per diverses irregularitats.

Segons la legislació mexicana, l'Institut Federal Electoral ha d'anunciar el guanyador abans de diumenge que ve. Si algun dels candidats impugna els resultats, llavors el Tribunal Federal Electoral haurà de decidir qui és el nou president abans del 6 de setembre. La data de la investidura està prevista per l'1 de desembre.

El gairebé empat entre tots dos candidats fa témer protestes al carrer i impugnacions, sigui quin sigui el resultat final.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut