El consum diari de tabac ha augmentat (Creative Commons)
El consum diari de tabac ha augmentat (Creative Commons)

El càncer de pulmó, el primer en incidència i en nombre de morts al món el 2018

18,1 milions de casos de càncer nous i 9,6 milions de morts, previsió per al 2018

Xavier DuranActualitzat

L'any 2018, hi haurà a tot el món un total de 18,1 milions de nous casos de càncer. Els diferents tipus d'aquesta malaltia causaran 9,6 milions de morts. Són les previsions fetes públiques aquest dimecres per l'Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC), referides a 185 països i 36 tipus de càncer.

Això significaria un augment important respecte al 2012, quan hi va haver 14,1 milions de nous casos i 8,2 milions de morts. Les dades són accessibles a GLOBOCAN 2018 i s'han publicat a la revista CA: A Cancer Journal for Clinicians.  

Aquest augment s'explica per diversos factors. Un és el creixement i l'envelliment de la població, però també hi influeix el desenvolupament social i econòmic que afavoreix l'expansió de determinats tipus de càncer. En els països amb ràpid creixement econòmic s'observa un canvi des dels càncers lligats a la pobresa i a infeccions cap a altres tipus més usuals en els països industrialitzats.

El càncer de pulmó és el que provoca més morts: 1,8 milions, que signifiquen el 18,4% del total. A molta distància se situen, per aquest ordre, el colorectal (9,2%), el d'estómac ( 8,2%) i el de fetge (8,2%). El càncer de mama se situa en el cinquè lloc, amb un 6,6%, en bona part gràcies a l'extensió del diagnòstic precoç.

Per sexes, es preveu que el càncer de pulmó sigui també el més diagnosticat i el que provoqui més morts en homes. El segueixen el de pròstata i el colorectal pel que fa a la incidència, i els de fetge i el d'estómac pel que fa a la mortalitat. 

En dones, el més diagnosticat és el de mama, que significarà gairebé la quarta part dels nous casos. També serà la principal causa de mort, amb un 15,0%, seguit pel de pulmó (13,8%) i el colorectal (9,5%). Aquest dos són també segon i tercer, però en ordre invers, per a la incidència.

Tot i així, els efectes positius de la prevenció i del diagnòstic precoç expliquen una disminució del càncer de pulmó en els homes al nord d'Europa i a Nord-amèrica i en el càncer de coll d'úter en la majoria de regions, tret de l'Àfrica subsahariana.

Es calcula que el nombre de persones vives cinc anys després del diagnòstic de càncer serà de 43,8 milions. En conjunt, s'estima que un de cada cinc homes i una de cada sis dones tindran càncer al llarg de la seva vida. I que un de cada vuit homes i una de cada onze dones moriran per aquesta malaltia.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut