Unes 600.000 persones han deixat el tabac el 2011.
Unes 600.000 persones han deixat el tabac el 2011.
Barcelona

El càncer de cap i coll es pot detectar en exfumadors que van deixar el tabac fa 10 anys

El tabac incrementa entre 3 i 12 vegades la probabilitat de tenir càncer de cap i coll, i es pot detectar la malaltia fins i tot 20 anys després d'haver deixat de fumar. Així ho assegura el doctor Josep Maria del Campo, director de la Unitat de Càncer de Cap i Coll del Servei d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, amb motiu del Dia Mundial del Tabac, que se celebra dimarts, 31 de maig.

Actualitzat
"El risc zero per al fumador ja no existeix", reconeix l'expert en declaracions a Europa Press, ja que el fet d'haver consumit tabac en algun moment de la teva vida fa que augmenti el risc de tenir algunes de les alteracions moleculars que causen aquesta malaltia". Com que aquests tumors "creixen més a poc a poc que d'altres" pot aparèixer en pacients que no fumen en el moment del diagnòstic però que sí ho havien fet abans. També depèn de la quantitat de tabac consumida i el temps que s'ha estat fumador. El doctor exposa que "són sobretot fumadors amb un alt consum de tabac, més de 10 cigarretes diàries, i fins a 40 i 60 en algunes ocasions".

Cada any se'n detecten a Espanya 1.200 nous casos, majoritàriament en homes, malgrat l'increment de dones fumadores. "En altres tumors relacionats amb el consum de tabac, com el de pulmó, l'augment de les dones fumadores ha propiciat que deixin de ser càncers masculins. En cap i coll, no obstant això, segueix sent més propi d'homes perquè també s'associa amb el consum d'alcohol", assegura Del Campo.

L'expert també informa sobre el fet que la prevalença d'aquests tipus de tumors no ha variat malgrat que darrerament ha disminuït el nombre de fumadors. I és que el càncer sol afectar "grans fumadors" i aquest nombre "pràcticament no ha variat". Un de cada cinc afectats, a més, també tindrà un càncer de pulmó. En funció de l'agressivitat del tumor, un 50% dels afectats tenen possibilitats de curar-se, un percentatge més alt que el d'altres tumors.

"Dos terços dels diagnòstics corresponen a tumors en fase avançada, una dada sorprenent perquè és una zona visible que genera molèsties", explica l'expert, que aclareix que el tractament del tumor inclou cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia. De totes maneres, "tot i que abans la cirurgia era obligatòria, ara hi ha tumors que es poden curar sense ella", sobretot aquells que ja estan més avançats i en els quals la cirurgia seria molt agressiva.
Anar al contingut