La caravana de migrants al municipi mexicà de Tapachula (Reuters)
Tapachula

El calvari dels migrants hondurenys: la caravana avança per Mèxic en direcció als EUA

Milers de migrants continuen avançant, a la recerca d'un futur millor, després d'haver superat la frontera amb Guatemala

RedaccióActualitzat

Milers de migrants hondurenys segueixen la marxa cap als Estats Units des de Ciudad Hidalgo, al sud de Mèxic. 

Les autoritats mexicanes havien aconseguit aturar la caravana de més de 3.000 persones segons la policia federal, entre elles molts nens, al Pont Rodolfo Robles, a la frontera amb Guatemala.

Una imatge que s'ha convertit en icona de la caravana.

 

Exhausts pels dies que fa que caminen, centenars de migrants van burlar el control i van entrar en territori mexicà.

El govern del país va intentar que l'entrada per la frontera fos de forma ordenada, començant per les dones i els nens, però això no ha evitat que molts hi entressin il·legalment travessant el riu que fa de frontera

El president mexicà els ha advertit que corren el risc de deportació, si no poden justificar la sol·licitud d'asil a Mèxic. 

Més de 1.000 persones han superat els requisits migratoris mexicans i continuen endavant per l'estat de Chiapas, on els esperen nous controls policials, per als quals s'han habilitat 600 agents estatals i federals.

 

Els migrants han passat la nit a Tapachula, després de 7 hores caminant des de Ciudad Hidalgo (Reuters)
 

La caravana té el suport de representants d'organismes civils i de la Comissió Nacional de Drets Humans de Mèxic.

"No poden continuar en territori mexicà de manera irregular" ha assenyalat Francisco Echevarría, delegat de l'Institut de Migració.

Els demanen que s'aturin

El govern mexicà ha insistit als organitzadors de la caravana que l'aturin. També els han ofert transport per dur-los cap a albergs de migrants, però ho han rebutjat, per por que se'ls dispersi o que se'ls deporti. Asseguren que se senten més segurs avançant en grup.

Uns 2.000, però, ja han decidit tornar a casa segons el ministre d'Exteriors hondureny. La caravana va sortir el 13 d'octubre de la ciutat hondurenya de San Pedro Sula amb unes 5.500 persones. Volen arribar als Estats Units a la recerca d'un futur millor.

Els presidents de Guatemala i Hondures han assegurat que tenen un paquet de mesures per millorar la vida dels que tornin.

La marxa està deixant imatges dramàtiques de famílies amb criatures per a les quals no tenen prou aigua ni menjar.

 

Una parella de migrants a Tapachula, a uns 40 quilòmetres de la frontera mexicana amb Guatemala (Reuters)

 

El president Donald Trump els ha advertit que no són benvinguts i que tancarà la frontera si la caravana avança. "Han de sol·licitar asil a Mèxic, primer; si no ho fan, els EUA els rebutjarà", és a dir, els expulsarà quan arribin a la seva frontera.

Aquestes caravanes cap al nord s'han anat fent regularment els últims anys, però Trump ha aconseguit convertir-les en un espectacle mediàtic per insistir en el seu discurs antimmigració. I més ara, quan falten tres setmanes per a les eleccions de mig mandat.

ARXIVAT A:
Drets humansEstats UnitsTrump Migracions
Anar al contingut