La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Rousseff, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Brasília

El Brasil constitueix la Comissió de la Veritat per investigar sense "revengismes" els crims de la dictadura

El Brasil ha constituït l'anomenada Comissió de la Veritat per investigar les violacions de drets humans ocorregudes durant la dictadura militar que va governar el país entre 1964 i 1985. La presidenta del país, Dilma Rousseff, ha presidit emocionada l'acte de constitució de l'organisme, que no podrà portar ningú davant la justícia per la llei d'amnistia aprovada el 1979.

RedaccióActualitzat
"No ens mou el revengisme, l'odi o el desig d'escriure la història d'una forma diferent de com va passar, sinó la necessitat de conèixer sense ocultacions què va succeir". Dilma Rousseff, que va passar dos anys a la presó i va ser torturada durant la dictadura militar, no ha pogut evitar emocionar-se en la presentació de la Comissió de la Veritat brasilera.

Els set integrants de la Comissió de la Veritat tenen un termini de dos anys per investigar crims. La comissió podrà identificar els responsables de les violacions de drets humans, però no els podrà jutjar a causa de la llei d'amnistia aprovada durant la mateixa dictadura, que impedeix portar davant la justícia els acusats de crims com tortura, segrest, desaparició o assassinat durant la dictadura.

Rousseff, que ha acudit a la cerimònia amb tots els expresidents vius des del retorn de la democràcia, ha declarat que "el Brasil mereix la veritat, les noves generacions mereixen la veritat i especialment mereixen la veritat els que van perdre amics i parents i que continuen patint com si ells morissin un altre cop cada dia".

Anar al contingut