Barcelona

El bomber responsable del flanc dret als polítics: "Vostès em fan por"

La sessió de la comissió d'investigació parlamentària sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan ha començat amb noves crítiques a la classe política. El primer dels compareixents de la jornada, el bomber responsable de flanc dret de l'incendi, José Muria (Eco 00), ha estat contundent en la seva intervenció inicial, s'ha adherit a les crítiques llançades pels seus companys aquest dilluns i ha admès: "Vostès em fan por". En la mateixa línia, el cap del flanc esquerre, Enric Ramírez (Eco 0), ha indicat que hi ha un "mur" entre els bombers i els diputats que impossibilita la comunicació.

Actualitzat
L'endemà que els membres de la comissió d'investigació entomessin dures crítiques de part dels responsables dels GRAF, José Muria ha reconegut, en la quarta sessió de la comissió, que compareixia "condicionat" per la presència de polítics i ha afegit que comparteix la "rotunditat" amb què els seus companys van esbroncar els polítics, als quals van acusar de convertir la tragèdia d'Horta de Sant Joan en una batalla política i mediàtica amb tints electoralistes.

Muria ha criticat que s'hagin llançat acusacions de relaxament contra el cos de bombers. "Encara no ens hem relaxat", ha assegurat, i ha afegit que "aquesta paraula m'indigna".

Un "mur" entre els polítics i els bombers

El comandament encarregat del flanc esquerre de l'incendi, Enric Ramírez –anomenat en l'operatiu "Eco 0"– ha reconegut que com en la majoria dels incendis hi va haver problemes de comunicació per falta de cobertura, però segons ha concretat, això no va interferir en la feina. Sempre va poder comunicar-se amb Delta 0, el cap de l'operatiu, ha afegit.  Ramírez ha insistit que no hi va haver relaxació per part dels comandaments o dels agents.

Així com diversos dels seus companys, Ramírez s'ha queixat també de l'actitud dels polítics. Considera que existeix un "mur" entre el que expliquen els bombers i el que pregunten els polítics de la comissió. "Venim l'un rere l'altre a dir-los el mateix i no ens entenen", ha exclamat.

Ni descoordinació ni relaxació

El sotsinspector en cap de la Divisió dels Grups Operatius Especals dels Bombers, Sebastià Massagué, ha remarcat que en l'actuació dels bombers no hi va haver descoordinació o relaxació "ni abans, ni durant, ni després", ha dit amb la veu entretallada per l'emoció.

"Li ho repeteixo ben alt perquè els quedi clar a tots els grups: no hi va haver relaxació". "El que hi va haver va ser una sèrie de rebrots imprevistos, no esperats, que van desencadenar un terrible accident", ha puntualitzat. El cap dels grups operatius també ha assegurat que va rebre el suport dels polítics, però que aplicar l'estratègia era feina dels tècnics i així es va fer.

Els comandaments dels bombers han manifestat que l'estructura del comandament a partir del matí es va reduir i que Delta 0 se'n va fer càrrec perquè l'incendi estava en fase de control.

Pel que fa a les crítiques llançades per responsables dels GRAF contra les BRIF del Ministeri de Medi Ambient, el cap dels grups especials ha volgut replicar-hi. Segons Massagué, les BRIF van aplicar el seu propi protocol, tot i que no l'ha volgut entrar a valorar.

Sebastià Massagué ha defensat la professionalitat dels Bombers de la Generalitat i ha remarcat que són un referent a Europa.

La feina dels bombers, en dubte

Només hi ha hagut una veu discordant respecte a la possible relaxació del cos de bombers. Ha estat la del cap dels bombers voluntaris d'Horta de Sant Joan, Vicenç Creus, que ha afirmat que des de l'any 1994, que va començar a treballar com a bomber, no havia vist mai tanta descoordinació en l'extinció d'un foc, i que en algun moment els sistemes de comunicació van deixar de funcionar.

"Jo era al parc de Bombers i venien veïns a preguntar-me què passava, i jo no ho sabia. Ningú m'ho havia explicat", s'ha queixat Creus, que també ha denunciat que va intentar trucar al centre de comandament però que ningú el va atendre. Tot i això, ha reconegut que potser la seva manera de procedir no va ser del tot correcta, perquè si tothom hagués trucat a la sala de comandament, les línies es podrien haver col·lapsat.

El cap dels bombers voluntaris ha afirmat que al parc d'Horta hi havia un vehicle en mal estat i ha retret al Departament d'Interior no haver fet cas de les seves peticions perquè els bombers voluntaris tinguessin prioritat a l'hora de ser contractats com a auxiliars.

Recels amb els treballs de la comissió

El cap de la regió d'emergències de Tarragona, Agustí Gatell, ha manifestat el seu recel sobre la feina que desenvolupen els membres de la comissió sobre la investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan. Gatell ha contraposat l'actitud dels polítics amb "el rigor, la prudència i la discreció" de la jutge de Gandesa, que instrueix el cas.

L'últim testimoni de la sessió d'aquest dimarts, considera que els partits disposen d'un informe oficial que explica clarament el que va ocórrer a Horta de Sant Joan. Davant d'això, Gatell ha retret als polítics ser "un receptor amb les entrades col·lapsades, que forma un tap que ventila només a mitges, cosa que provoca que es propagui informació no contrastada amb un embolcall al qual algun company va fer referència" durant la compareixença del dia anterior.

Pel que fa a les filtracions d'informació sobre l'incendi, Gatell ha denunciat que als polítics "ja els va bé", tot i que a vegades les dades que es donen siguin inexactes, la qual cosa, no fa "cap favor", causa un "dolor innecessari" a les famílies de les víctimes i fa mal al cos dels bombers.

L'expert francès avala la decisió dels GRAF de no fugir del foc

L'expert dels Bombers francesos, el comandant del Departament del Gard, Nicolàs Coste, ha qualificat d'encertada la decisió dels GRAF de no fugir de l'incendi d'Horta de Sant Joan. I és que, fugir del foc és l'opció més perillosa i és llavors quan normalment es produeixen més pèrdues humanes, ha concretat.  De fet, els incendis que han sumat més morts a França han estat precisament perquè els bombers han fugit sense fer cas del comandament.

En el cas concret d'Horta, els bombers es van refugiar en una zona on la vegetació s'havia cremat i, per tant, semblava segura, però no podien preveure que el foc passaria per les capçades dels arbres. Això és un fenomen "poc corrent i poc conegut" per molts bombers. Nicolàs Conte ha opinat que davant d'aquestes circumstàncies excepcionals, els bombers catalans van prendre les mesures "més adaptades" al moment. En tot cas, "la solució més dolenta és fugir", ha reiterat.

Dilluns que ve compareixerà davant de la comissió el cap de la unitat BRIF que va participar en l'incendi.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut