Madrid

El BNG proposa que els expresidents deixin de cobrar el sou vitalici si fitxen per una empresa

Cobrar el sou vitalici d'expresident i alhora estar contractat per una empresa podria acabar sent incompatible. El BNG ha presentat una proposició no de llei per evitar casos com els de Felipe González i José María Aznar. Els dos perceben gairebé 80.000 euros bruts anuals de l'Estat i alhora treballen d'assessors externs de companyies amb sous milionaris: González per Gas Natural i una nòmina de 126.500 euros i Aznar per Endesa amb 200.000 euros.

Actualitzat
El BNG vol endurir la normativa sobre incompatibilitats dels alts càrrecs per evitar casos com els de José María Aznar o Felipe González. Els dos expresidents cobren el seu sou vitalici de 78.185,04 euros i han fitxat per dues empreses privades.

Els nacionalistes gallecs han presentat una proposició no de llei per debatre el tema al Congrés. El BNG vol reformar l'estatus reglamentari dels expresidents "exigint la renúncia a les prerrogatives consignades en l'actualitat -excepte les vinculades a garantir la seva seguretat- en cas que exerceixin activitats remunerades per compte d'empreses privades".

A part dels serveis de protecció per part de les forces de seguretat de l'Estat, els expresidents tenen cotxe oficial, un servei de suport i una secretaria amb dues persones al seu càrrec i un despatx. Aquestes mesures van ser aprovades per decret l'any 1983.

El BNG també reclama una aplicació més rigorosa de la incompatibilitat d'ocupar activitats privades remunerades després d'exercir un càrrec públic i que s'ampliïn els períodes en els quals no es pot passar a l'empresa.

PP i PSOE hi passen de puntetes

Per la seva banda, els partits espanyols majoritaris intenten defugir la polèmica. Mentre el líder del PP, Mariano Rajoy, evita pronunciar-se al·legant que el tema "pertany a l'esfera privada", el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha volgut aclarir que González "mai" ha tingut cap "temptació" d'enriquir-se amb el seu fitxatge.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut