El biòleg José Pastor: "La clonació humana la podem veure d'aquí pocs anys a la Xina"

RedaccióActualitzat

Després de la clonació a Xangai de dos micos amb la tècnica de l'ovella Dolly, ha pres força el debat ètic sobre la clonació de l'espècie humana. Els investigadors xinesos estan cada cop més a prop d'aconseguir-ho.

N'hem parlat a la Universitat de Tsinghua, a Pequín, amb el biòleg José Pastor. Hi dirigeix un laboratori propi: a partir del col·lagen de les mosques, fa recerca sobre processos de desenvolupament i regeneració del càncer. La recent clonació per un equip d'investigadors de Xangai de dos macacos --és a dir, per primer cop, d'un primat-- no l'ha sorprès. 

 

 

Pastor creu fermament que la Xina es troba en primera línia en la cursa per clonar un humà, tot i que autoritats i investigadors afirmin que no s'ha de fer i que no s'ho proposen.

 

"La clonació dels macacos ens apropa molt a aconseguir fer el mateix en els humans. És una cosa que passarà. La veurem d'aquí pocs anys i no crec que es pugui fer res per evitar-ho. Com hem vist amb els macacos, la Xina té la tecnologia per intentar-ho."

 

Car i inútil

A més de les reserves ètiques, José Pastor sosté que la clonació de primats o d'humans no du enlloc, no té cap valor terapèutic, és enormement car i ineficient. Per exemple, 79 intents per dos macacos.

Això sí, la clonació dels micos són la prova del nivell assolit per la recerca a la Xina.

 

Notícia relacionada: La diferència entre humans i primats no la marca la mida del cervell

 

 

El seu viatge a la Xina

Pastor treballa a Pequín. Hi ha pogut muntar un laboratori amb mitjans que no li donaven ni a Europa ni els Estats Units. Format a la Universitat d'Alacant i a l'Autònoma de Madrid, va arribar a la Xina procedent de Yale a través del seu cap, que era xinès.

 

"Per molts indicadors, la Xina és segona en producció científica, qualitat i patents. La meva opinió és que seguirà sent segona i amb possibilitat de disputar als Estats Units la primacia mundial."

 

L'impuls a la recerca científica ve de molt amunt, els diners no són problema. Un escenari que pot portar a relaxar els controls ètics en la cursa per clonar un humà, sobretot en un país com la Xina, on la societat civil no té eines per aturar una decisió que vingui de dalt.  

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut