El benestar de les famílies espanyoles recula deu anys, segons un informe de l'Unicef

Un informe de l'Unicef alerta que a Espanya és el tercer país amb l'índex més elevat de pobresa, només superat per Grècia i Letònia

RedaccióActualitzat

Els ingressos de les famílies amb fills a Espanya han fet un "salt enrere" de deu anys durant la crisi econòmica. Segons un informe de l'Unicef que analitza el benestar dels nens als països rics, Espanya se situa darrere de Grècia i en la línia de la situació que es viu a Irlanda.  

L'informe, presentat aquest dimarts a Roma, afirma que les famílies amb fills a Espanya han perdut durant la crisi l'equivalent a "deu anys d'esforç i de progrés". El cost més important d'aquesta pèrdua de potencial es pot apreciar en "l'alienació social i en menor mesura en el creixement demogràfic".

Les taxes de fertilitat s'han alentit per primera vegada en deu anys i això, en part, es deu al fet que "els adults joves ajornen la formació d'una família a causa de la situació econòmica". Aquest problema redueix les possibilitats d'obtenir mèrits educatius i professionals i "pot tenir repercussions negatives a llarg termini".

Unicef alerta que als països més castigats per la recessió els nens són els que més en pateixen les conseqüències. Espanya és el tercer país amb un índex més elevat de pobresa infantil en termes relatius, només darrere de Grècia i Letònia. El 2012 hi havia més de tres milions de nens amb mancances materials greus, gairebé un milió més que quatre anys abans.

Entre el 2008 i el 2012, la pobresa infantil ha augmentat més de vuit punts i això ha convertit Espanya en el setè país on més va créixer aquest fenomen, segons l'Unicef.

Els nens amb els pares sense feina o amb ingressos baixos pateixen canvis en l'alimentació, deixen de fer activitats extraescolars i tenen dificultats per adquirir el material escolar, a part de rendir menys a l'escola o patir estrès.

Pel que fa als joves, Espanya és el sisè país on més han augmentat els "ninis", darrera d'Itàlia, Romania, Croàcia, Grècia i Xipre, davant del lideratge de Turquia, Alemanya i el Japó. Entre 2012 i el 2008, els joves que ni estudiaven ni treballaven va augmentar de 100.000 persones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut