Brussel·les

El BCE supervisarà una quinzena de bancs espanyols, més del 80% del sistema financer de l'Estat

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que el Banc Central Europeu s'encarregarà de revisar més del 80% de les entitats financeres espanyoles. La unió bancària serà la qüestió més destacada de la cimera europea d'aquesta tarda a Brussel·les.

RedaccióActualitzat
Luis de Guindos ha explicat, després de la reunió de l'Eurogrup, que "quinze o setze bancs espanyols passaran la supervisió del Banc Central Europeu", un cop entri en funcionament el supervisor bancari únic per a la zona euro. Això representa "més del 80% del sistema financer espanyol", segons el ministre.

Els ministres de Finances i d'Economia de la Unió Europea han tancat aquesta matinada un acord sobre el supervisor bancari únic, després de més de catorze hores de reunió. El Banc Central Europeu serà l'únic encarregat de vigilar les entitats més grans de la zona euro. La mesura suposarà un control directe d'uns 200 dels 6.000 bancs de l'eurozona. Són els bancs més grans, anomenats sistèmics, amb actius que superen els 30.000 milions d'euros o el 20% del PIB del país membre participant.

Un cop ha acabat la trobada dels titulars de Finances i d'Economia, Luis de Guindos no ha donat importància al fet que Brussel·les hagi situat el límit en els 30.000 milions d'euros. El ministre creu que si aquest límit s'hagués fixat en 40.000 milions haurien estat supervisades pel BCE "les mateixes institucions i pràcticament els mateixos actius".

El ministre espanyol ha assegurat: "Espanya és un país que té un sistema bancari de grans institucions, per les seves dimensions, i la majoria ja estan sota la supervisió del Banc Central Europeu". Segons Luis de Guindos, "l'important és que hem aconseguit un avanç fonamental en el procés de la unió bancària".

Rajoy, satisfet

També a Brussel·les i abans de la cimera europea d'aquesta tarda, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha valorat l'acord sobre el supervisor bancari d'aquesta matinada. Rajoy considera que tot plegat demostra que l'euro és irreversible i que s'avança en direcció a la unió bancària. Mariano Rajoy ha tret ferro a la possibilitat que l'acord arribi massa tard per a la recapitalització directa de la banca, una qüestió que tant interessava a Espanya: "No ho sé. El que és evident és que si no hi hagués això era impossible arribar a temps. Ara ja hem fet passos endavant importants. De moment ja tenim el finançament de la Unió Europea. L'objectiu és sanejar el nostre sistema financer i que hi pugui haver crèdit per a les petites i mitjanes empreses, i així créixer i crear llocs de treball".

El president espanyol ha dinat amb els seus col·legues europeus de partit.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut