Uns operaris renoven un cartell a la seu del BCE (Reuters)
Uns operaris renoven un cartell a la seu del BCE (Reuters)
Economia

El BCE manté la liquiditat a Grècia, però demana més garanties

El Banc Central Europeu, de moment, manté la liquiditat, però avisa que podria endurir les condicions

Actualitzat

El Banc Central Europeu s'ha reunit aquest dilluns per dibuixar la resposta a Grècia després del referèndum que va rebutjar les condicions dels creditors.

L'òrgan de govern del banc ha decidit mantenir el nivell de liquiditat a la banca grega, però ha advertit que caldran més garanties per poder comptar amb el crèdit del BCE.

El grau d'enduriment d'aquestes garanties addicionals es materialitzarà a partir d'aquest dimarts, quan els creditors coneguin els detalls de la nova proposta que el govern d'Alexis Tsipras presentarà davant l'Eurogrup.

El Banc Central Europeu, a la pràctica, ha enviat un missatge clar: sense acord entre el govern d'Alexis Tsipras i la zona euro, la banca grega haurà de continuar tancada. La decisió es pot llegir també com la voluntat de mantenir la pressió a Grècia no incrementant els diners disponibles pels bancs grecs; això vol dir, que al ritme actual, i només amb la retirada diària de 60 euros per client, el sistema financer grec pot quedar-se sense euros ben aviat. 

La reacció del BCE era l'última que faltava després de saber que l'FMI està disposat a ajudar Grècia si Tsipras l'hi demana i també després de la mà estesa de França i Alemanya a tornar a seure a la taula de negociació sempre que Grècia actuï amb responsabilitat.

Anar al contingut