El president del BCE, Mario Draghi. (Foto: Reuters)
El president del BCE, Mario Draghi. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El BCE començarà a comprar deute aquest mes d'octubre

El programa de compra s'allargarà dos anys i inclourà els països amb una situació complicada

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu ha anunciat que a mitjans d'octubre començarà un programa de compra de deute que s'allargarà fins a mitjans del 2016. Aquesta compra també inclourà deute de països amb situació complicada com ara Xipre o Grècia. D'aquesta manera, es vol afavorir la reactivació econòmica.  "Aquestes mesures tindran un impacte considerable en el balanç de l'Eurosistema i contribuiran al reton de la inflació a nivells pròxims al 2%", ha assegurat el president de l'entitat, Mario Draghi.

En la reunió del BCE, que avui s'ha fet a Nàpols, també s'ha decidit mantenir en el mínim històric del 0,05%, on els va situar en la reunió del setembre, en un inesperat moviment que va sorprendre el mercat. En aquesta línia, el BCE també ha deixat el tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit en el -0,20%, i el tipus d'interès aplicable a la facilitat marginal de crèdit en el 0,30%.

Mario Draghi ha explicat que la reactivació econòmica a Europa no acaba de consolidar-se. La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al setembre en el 0,3%, una dècima per sota del nivell registrat a l'agost, segons l'estimació preliminar de l'oficina comunitària d'estadística, l'Eurostat. Per la seva banda, la taxa de desocupació a la zona euro es va mantenir estable a l'agost, per tercer mes consecutiu, en l'11,5%, cinc dècimes menys que fa un any. Espanya, amb un 24,4% d'atur, es manté com el segon país amb més parats de la UE, darrere de Grècia.

El producte interior brut de la zona euro, finalment, no va experimentar cap canvi en el segon trimestre de l'any respecte als tres mesos anteriors, quan va créixer a un ritme del 0,2%, com a conseqüència de la contracció de dues dècimes d'Alemanya i Itàlia, primera i tercera economies de l'eurozona, mentre que França, la segona, es va estancar.

Anar al contingut