Frankfurt

El BCE allarga la "barra lliure" de liquiditat, però no modifica la compra de bons

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha anunciat que l'entitat mantindrà almenys fins a mitjans d'abril les seves mesures extraordinàries per subministrar liquiditat a la banca, però no ha anunciat cap modificació en el programa de compra de deute públic, i s'ha limitat a subratllar que segueix "en vigor". Aquestes paraules han provocat la caiguda de l'Ibex i de les borses europees, que ahir van pujar convençudes que el BCE ampliaria la compra de deute sobirà d'Espanya i d'altres països que ho necessitin.

Actualitzat
"El programa de compra de valors no és alleujament quantitatiu ja que es reabsorbeix la liquiditat", ha dit el banquer francès en la tradicional roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), que ha decidit mantenir els tipus d'interès estables en l'1%. Trichet ha precisat que "mai ha parlat sobre els límits" d'aquest programa, la naturalesa del qual és "temporal", com la de la resta de mesures extraordinàries.

El màxim responsable de la política monetària de l'eurozona ha reiterat que l'entitat s'ajusta al mandat rebut d'aconseguir l'estabilitat de preus lleugerament per sota del 2% i ha mostrat la seva confiança que els governs facin el que han de fer després de recordar l'oposició demostrada el 2005 per la institució davant els intents de debilitar el Pacte d'Estabilitat i Creixement. "Tots els països han de posar en marxa les decisions que permetin complir els objectius de reducció del dèficit previstos", ha reiterat Trichet, que ha demanat que "tots els governs han de ser totalment creïbles".

Així mateix, el president del BCE ha declinat comentar si resultaria apropiat ampliar l'import del Fons Europeu d'Estabilitat Financera i s'ha limitat a dir que aquesta decisió correspon als governs. D'altra banda, Trichet ha anunciat que el BCE continuarà subministrant liquiditat a tipus fix i sense límit de quantitat als bancs en les seves operacions de refinançament almenys fins al pròxim 12 d'abril, així com en les subhastes de liquiditat a tres mesos que se celebraran el 26 de gener, el 23 de febrer i el 30 de març del 2011.

"El subministrament de liquiditat i les fórmules d'adjudicació s'ajustaran de la manera apropiada, tenint en compte que totes les mesures no ortodoxes adoptades durant el període d'agudes tensions financeres en els mercats financers són de naturalesa temporal".

Els tipus a l'eurozona són els "apropiats"

D'altra banda, el president del BCE ha qualificat d'"apropiat" l'actual nivell dels tipus d'interès de l'euro, fet que suposa que la institució no es planteja variar la seva política monetària, que ha qualificat d'"acomodatícia". Per tant, el BCE ha decidit mantenir els tipus bàsics d'interès a la zona euro en l'1% per donar suport al vulnerable creixement econòmic i ha deixat inalterada la facilitat marginal de crèdit, per la qual presta diners als bancs, en l'1,75%.

Pel que fa als preus, Trichet ha augurat que la inflació harmonitzada de l'eurozona oscil·larà la resta de l'any en nivells similars als actuals per moderar-se al llarg del 2011, mentre que les expectatives d'inflació es troben "fermament ancorades" en sintonia amb la definició d'estabilitat de preus.

Dinàmica "positiva" però incertesa "elevada"

La represa econòmica a la zona euro es manté en una dinàmica "positiva", però la incertesa és "elevada", ha dit el president del BCE, Jean-Claude Trichet, que ha anunciat que els experts del BCE preveuen un creixement del PIB d'entre l'1,6% i l'1,8% el 2010, mentre que el 2011 se situaria entre el 0,7% i el 2,1%% el 2011, per oscil·lar entre el 0,6% i el 2,8% el 2012. Així mateix, les noves prediccions dels experts del BCE estableixen que la inflació harmonitzada se situarà aquest any entre l'1,5% i l'1,7%, per baixar a un rang d'entre l'1,3% i el 2,3% el 2011, i entre el 0,7% i el 2,3% el 2012.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut