El BCE alerta dels riscos de les bombolles que poden provocar els interessos negatius

Molts estalviadors podrien tenir temptacions d'invertir en productes exòtics per tenir més rendibilitat, un error segons els experts

RedaccióActualitzat

Les mesures del Banc Central Europeu han portat els tipus d'interès a nivells històricament baixos en un intent de reactivar l'economia. El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, valora positivament l'efectivitat d'aquestes accions, però alerta que un període llarg amb tipus baixos pot generar excessos en el crèdit -sobretot als més rics- i deixar desprotegits els petits estalviadors.

Els bancs ja no ofereixen les rendibilitats d'anys anteriors. Qui tingui estalvis avui, amb tipus d'interès pràcticament a zero, obtindrà rendibilitats baixes contractant dipòsits. Això fa que alguns experts ja alertin que els estalviadors poden acabar assumint riscos per aconseguir més rendibilitat per als seus diners.

Joan Tugores, catedràtic d'Economia de la Universitat Barcelona, afirma que "hi comença a haver temptacions de buscar més rendibilitat per vies més agosarades. L'FMI ha parlat del nou desequilibri que suposa el fet que hi hagi alguns segments d'inversors que tinguin expectatives de guanyar més diners en inversions financeres exòtiques, més que no pas a invertir de forma sòlida en inversions directament productives".

Juan Carlos Ureta, president de Renta 4, recomana als estalviadors no córrer riscos: "Pren el risc que et deixi dormir i si això vol dir que guanyaràs menys, doncs guanya menys".

Els mercats ofereixen inversions complexes i alguns experts avisen que el perill de les bombolles ja torna a ser present, fins i tot en alguns productes com els de renda fixa, que fins fa uns anys es consideraven estables. Per això l'inversor s'ha d'informar del que compra.

Aquest escenari té una altra cara: la de les hipoteques a preus mai vistos. Se'n fan més, majoritàriament a tipus variable, tot i que moltes entitats i alguns experts recomanen tancar hipoteques a tipus fix.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut