Frankfurt

El BCE abaixa a l'1% els tipus d'interès i amplia a tres anys la barra lliure de liquiditat a la banca

El Banc Central Europeu no ha sorprès i ha baixat els tipus d'interès. Ho ha fet d'un quart de punt, tal com s'esperava, i els deixa a l'1%. És la segona rebaixa que fa l'italià Mario Draghi en dos mesos, és a dir des que és al capdavant de l'organisme regulador. Draghi justifica la decisió per la crisi i a més ha anunciat dues injeccions de liquiditat per facilitar el crèdit.

RedaccióActualitzat
S'esperava amb expectació la reunió del Banc Central Europeu. Totes les previsions apuntaven una nova rebaixa dels tipus d'interès per fer front a l'estancament de l'economia europea. I finalment ha estat així. Mario Draghi ha anunciat la baixada d'un quart de punt del preu del diner, que queda a l'1%.

Així, el BCE continua la seva política de baixada dels tipus d'interès que va iniciar just fa un mes en la seva estrena Draghi. Una estrena que va suposar un gir a la política restrictiva de l'anterior president, Jean-Claude Trichet.

Ara, els tipus s'acosten més al que fixa l'autoritat monetària dels Estats Units i el Banc d'Anglaterra i tornen als valors de principis de la crisi. D'aquesta manera, els tipus queden, a més, al nivell històric més baix el mateix que el 13 de maig del 2009.

Caldrà veure si aquesta baixada es trasllada als interessos que es paguen per les hipoteques. Al novembre, l'euríbor, l'índex de referència de la majoria d'hipoteques, pràcticament no va baixar, guiat més per les dificultats que tenen els bancs per prestar-se diners entre ells que no pas per la rebaixa dels tipus d'interès.

Injeccions extraordinàries de liquiditat

El president del BCE, Mario Draghi, també ha anunciat que oferirà a la banca "mesures addicionals no convencionals" per finançar-se i reobrir l'aixeta del crèdit a empreses i particulars.

El BCE farà dues subhastes extraordinàries i il·limitades de liquiditat a 36 mesos de termini, en comptes del màxim actual de només 12 mesos, i la primera se celebrarà aquest 21 de desembre.

Draghi, a més, flexibilitzarà les exigències de garanties per concedir aquests préstecs. Són dues operacions de liquiditat amb un venciment a tres anys que haurien de fer fluir el crèdit a llars i empreses. També haurien de millorar el funcionament del mercat interbancari.

D'altra banda, ha fet una demanda clara als estats membres de donar el màxim de si mateixos per recobrar la confiança dels mercats. De fet, Draghi ha revisat a la baixa la previsió de creixement pel 2012, fins a una forquilla d'entre el -0,4% i l'1% del PIB, i no descarta la recaiguda en la recessió. Pel 2013, augura un creixement d'entre el 0,3% i el 2,3%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut