El barri del Born, al "Sala 33"

"Barcelona, de barri en barri" amb el llargmetratge "Born"

El "Sala 33" continua recorrent barris de Barcelona dins del cicle "Barcelona, de barri en barri". Aquesta setmana l'itinerari fa una aturada al barri del Born, amb el llargmetratge de Claudio Zulian "Born". La pel·lícula s'emetrà diumenge 21 de febrer a les 22.39 al 33.

"Born" està inspirat en el llibre "La ciutat del Born", de l'historiador Albert García Espuche i és un projecte històric situat a l'antic barri del Bornet de Barcelona, ambientat en els anys previs al 1714. Claudio Zulian va pensar a fer una pel·lícula de la gent que pateix les guerres – en aquest cas la Guerra de Successió espanyola – però que no surt mai a la història "oficial". Entre el 1699, el 1705 i el 1714, els veïns del barri del Bornet de Barcelona conviuen entre festes populars, tragèdies personals, negocis d'èxit, fracassos estrepitosos, enveges, odis i amors, mentre que la Guerra de Successió els va afectant cada vegada més, fins que arriba el setge de la ciutat i la destrucció total del barri. La pel·lícula se centra en la vida de tres protagonistes: Vicenç Duran, Bonaventura i la seva germana Marianna. El rodatge es va fer amb una Black Magic Pocket Cinema, una càmera nova de tecnologia molt lleugera i petita que es compon d'un sensor i una òptica, petita com una de compacta. Zulian la defineix com  "la mínima expressió d'una càmera, extraordinària pel que fa a stops i de look cinematogràfic diferent". El fet de fer servir aquesta càmera li va permetre molta mobilitat a l'hora de buscar angles i punts de vista en espais sovint petits.
 
 "Born" ha guanyat el premi a millor actriu  (Vicky Luengo) al New York City International Film Festival i el premi a millor vestuari al Milano International Film Festival Awards, tots dos al 2015. També va estar nominada a 4 premis en la VII edició dels Gaudí (Millor pel·lícula en llengua catalana, millor actriu secundària, millor vestuari i millor maquillatge i perruqueria). És una producció d'Acteon SCCL, amb la col·laboració de TVC i el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Social "la Caixa" i l'ICEC.
 
Sinopsi:
Basada en fets reals, la pel·lícula segueix les peripècies de tres personatges de tres grups socials diferents que vivien al barri del Bornet de Barcelona al segle XVIII: un calderer, en Bonaventura, la seva germana Marianna i el seu amant, el ric adroguer Vicenç Duran. Els fets previs al 1714 marquen la vida d'aquests tres personatges, un temps d'enormes mutacions socials, polítiques i també íntimes... Un temps que és encara el nostre.  
 
Fitxa tècnica i artística:
 
Direcció: Claudio Zulian
Guió: Claudio Zulian, Michel Fessler i Neus Rodríguez Roig
           * basat en el llibre d'Albert García Espuche "La ciutat del Born"
Producció executiva: Claudio Zulian
Producció delegada TVC: Elisa Plaza
Intèrprets: Vicky Luengo, Marc Martínez, Josep Julien, i Mercè Arànega, entre d'altres
Direcció de fotografia: Jimmy Gimferrer
Música: música tradicional catalana
 
  
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut