L'objectiu és evitar els incidents que es van produir a la Lliga. (Foto: EFE)
Primera divisió

El Barça guanya "in extremis" (1-2) un derbi deslluït pels Boixos Nois

El Barça s'ha endut els tres punts en un derbi que ha tingut de tot, i no tot bo. L'equip blaugrana ha dominat clarament el joc però ha encaixat un gol a la primera ocasió que ha concedit. L'autor ha estat Coro, mentre Luis García obstaculitzava Valdés. El Barça ha pressionat, i més encara quan l'Espanyol s'ha quedat amb deu, al límit del descans, per la segona targeta groga de Nené. El Barça ho ha intentat de totes les maneres possibles, i Henry, la gran sorpresa en l'onze inicial, ha empatat el partit aprofitant un rebot. En plena pressió blaugrana ha arribat un disctutit penal sobre Eto'o que ha transformat Messi a l'últim minut.

Si alguna cosa ha marcat els instants previs del derbi, ha estat l'alineació del Barça. No és sorprenent que Josep Guardiola introdueixi dos o tres canvis d'un partit a l'altre, però el que ningú s'esperava era que Samuel Eto'o deixés el seu lloc a l'onze titular a Thierry Henry. A l'Espanyol, en canvi, poques novetats. Raúl Tamudo, que ja va descansar a Sevilla, ha tornat pel derbi.

Els primers minuts han estat marcats per l'alta possessió de pilota del Barça, que a més s'imposava en camp contrari, aprofitava les bandes i trepitjava l'àrea rival. I amb una defensa espanyolista intentant avançar-se per pressionar el mig del camp visitant es dibuixava un panorama favorable al Barça. No han trigat a arribar les oportunitats, i a més, han sigut de les bones: una mitja volta d'Henry des de la frontal que ha marxat molt ajustada al pal (11') i poc després, un xut sec de Xavi des de fora que s'ha estavellat al travesser (14'). A poc a poc, l'Espanyol s'ha espolsat el domini del Barça i, gairebé sense esperar-s'ho, s'ha trobat amb el gol en la primera ocasió de què ha disposat. Com ha passat amb tots els rivals del Barça fins ara aquesta temporada.

L'autor de l'1-0 ha estat Ferran Corominas, molt més murri que Puyol, Piqué i Abidal, després que Víctor Valdés, obstaculitzat clarament per Luis García, deixés una pilota morta al mig de l'àrea. No s'havien jugat ni vint minuts i al Barça ja li han vingut totes les presses. El gol, en canvi, ha permès a l'Espanyol plantar-se en defensa per esperar l'errada del Barça. No ha sigut un exercici fàcil per l'equip local perquè el Barça, aquesta vegada sí, feia circular ràpidament la pilota i semblava tenir varietat de recursos.

Però el gol no arribava. Dani Alves (32'), de lliure indirecte des de gairebé 30 metres, ha posat l'ai al cor a la graderia, però ha estat Thierry Henry qui ha disposat de la millor ocasió. El llançament del francès, però, l'ha tret des de la mateixa línia de gol Nico Pareja (36'). L'Espanyol perdia a les bandes però es mantenia a l'eix de la defensa, on Pareja i Jarque es multiplicaven per allunyar el perill. De la banda dreta de la defensa local, precisament, ha arribat l'última gran ocasió del Barça a la primera part, en una internada d'Iniesta que ha fet la passada enrere perquè Xavi rematés lleugerament alt.

Just en el descompte de la primera meitat ha arribat una jugada que marcaria el partit a la represa. Nené, que ja havia vist una targeta groga per una dura entrada sobre Busquets (12'), ha vist la segona per allargar el colze a la cara del vallesà quan tots dos buscaven una pilota aèria. Una expulsió que, en realitat, encara ha deixat menys espais per al Barça, ja que a la represa, Bartolomé Márquez ha sacrificat un davanter, Tamudo, per situar un migcampista de contenció com Ángel.

Davant aquesta pèrdua de fluïdesa, i tenint en compte que l'Espanyol ja havia renunciat completament a l'atac, Guardiola ha sacrificat un defensa, l'insegur Abidal, per donar entrada a Samuel Eto'o. El camerunès n'ha tingut una de molt bona al cap de deu minuts (62'), però el seu compatriota i amic Carlos Kameni s'ha lluït en treure-la. Quan faltaven vint-i-cinc minuts, encara més pólvora: Bojan ha entrat per Busquets. El Barça tenia al camp quatre davanters.

La irrupció dels Boixos Nois

Però la nota lamentable del derbi l'han posat els Boixos Nois, que han arribat a tirar fins a mitja dotzena de bengales buscant tocar els aficionats espanyolistes. Alguns seguidors han arribat a envair el camp per fugir del perill i el partit ha estat suspès durant gairebé deu minuts. Un capítol trist que sortosament no s'ha traduït en ferits però que ha deixat en un segon pla el futbol.

En qualsevol cas, el partit s'ha arribat a reprendre amb el mateix guió: el Barça atacant amb tot i l'Espanyol defensant del primer a l'últim home. Però en una recuperació ràpida de Xavi al mig del camp, el Terrassa ha fet una passada llarga cap a Henry, que s'ha pogut aprofitar d'un rebot afortunat per batre Kameni.