Viena

El-Baradei expressa la seva "seriosa preocupació" pel programa nuclear iranià

El director general de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Mohamed el-Baradei, ha expressat la seva "seriosa preocupació" per la falta de cooperació de l'Iran respecte a les exigències de la comunitat internacional perquè aturi el seu programa nuclear. Tot i això, ha qualificat d'"encoratjador" el diàleg que han mantingut aquest cap de setmana el responsable de Política Exterior de la Unió Europea, Javier Solana, i el negociador nuclear de l'Iran, Ali Larijani, tot i que ha reconegut que "aquesta finestra d'oportunitat no és gaire àmplia".

Actualitzat
"La comunitat internacional està preocupada amb l'incompliment de l'Iran de les exigències de la Junta (de Governadors de l'OIEA) i del Consell de Seguretat. Vol veure progressos", ha manifestat El-Baradei.

La comunitat internacional ha demanat a l'Iran en diverses resolucions de la Junta de l'OIEA i del Consell de Seguretat de l'ONU que Teheran suspengui el seu programa d'enriquiment d'urani, un material especialment sensible pel seu possible doble ús, civil i militar. No obstant això, Teheran ha ignorat aquestes crides, per la qual cosa els Estats Units i els seus aliats europeus volen impulsar al Consell de Seguretat un règim de sancions comercials i diplomàtiques contra el país.

El-Baradei ha afegit també que l'Iran ha d'aclarir d'una vegada alguns assumptes pendents relacionats amb el seu programa d'enriquiment d'urani des de fa tres anys.

Respecte a la nova reunió entre Solana i Larijani prevista per aquesta setmana, El-Baradei ha expressat la seva esperança que el resultat "sigui un acord per tornar a la taula de negociacions".

D'altra banda, un diplomàtic europeu ha confirmat que Larijani hauria ofert en les seves converses amb Solana interrompre els treballs d'enriquiment d'urani durant dos mesos per facilitar l'inici de negociacions amb sis grans potències sobre un paquet d'incentius rebut al juny passat.
Anar al contingut