Davos

El-Baradei adverteix al Fòrum Econòmic Mundial que una intervenció militar contra l'Iran seria "catastròfica"

El director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, Mohamed el-Baradei, ha reiterat davant el Fòrum Econòmic Mundial reunit a Davos que una intervenció militar contra l'Iran seria "contraproduent i catastròfica" i que cal continuar amb les negociacions diplomàtiques per trobar una sortida a la crisi nuclear. A les paraules d'El-Baradei s'hi han sumat les del primer ministre del Pakistan, que ha expressat "l'extrema inquietud" del seu govern per la possibilitat d'un conflicte militar amb l'Iran i s'ha pronunciat a favor del dret de tots els països a utilitzar l'energia nuclear de manera pacífica.

Actualitzat

Per la seva banda, El-Baradei ha establert un paral·lelisme entre l'Iran i l'Iraq en aquesta qüestió: "A l'Iraq, ens hem basat en falses informacions, ens hem embolicat en una guerra i això ha estat una catàstrofe." Segons El-Baradei, l'Iran no està en condicions avui dia de fabricar la bomba atòmica perquè no compta amb les instal·lacions adequades. Tot i això, ha reconegut que l'Iran sí que disposa dels coneixements necessaris per fabricar-la, però s'ha preguntat si hi ha algú disposat a bombardejar el saber.

En el decurs del debat, un dels assistents, Graham Allison, director del Centre Belfer d'Afers Internationals de la Universitat de Harvard, ha estimat en menys d'un 20% les possibilitats d'una intervenció militar dels Estats Units contra l'Iran.

Anar al contingut