"Banquet de noces", de Brueghel.
El "Banquet de noces", de Brueghel, ha quedat malmès per una filtració d'aigua. (Foto: Museu del Prado)
Madrid

El "Banquet de noces" de Brueghel queda malmès per unes goteres al Museu del Prado

Una filtració d'aigua als magatzems del Museu del Prado ha deteriorat alguns quadres, com el "Banquet de noces" del pintor flamenc Jan Brueghel el Vell. No és la primera vegada que unes goteres deterioren obres de la pinacoteca madrilenya. Aquest cop la filtració ha passat en un dels dipòsits d'obres d'art, situat en un edifici dissenyat per Rafael Moneo.

RedaccióActualitzat
Les goteres han deteriorat dibuixos i pintures emmagatzemats al Museu del Prado de Madrid. Una filtració d'aigua ha malmès dibuixos espanyols del segle XVIII i l'oli "Banquet de noces", de Jan Brueghel el Vell, segons han confirmat fonts de la pinacoteca. La filtració, que va passar l'11 de març, ha obligat a restaurar les obres per eliminar-ne la humitat. L'aigua que va afectar aquestes obres va arribar als suports mòbils dels magatzems del museu, on s'amunteguen les pintures que no s'exposen.

Les pluges del mes passat van ocasionar aquesta filtració en un dels dipòsits d'obres d'art, situat en un edifici dissenyat per l'arquitecte Rafael Moneo, segons informa "El País". La direcció del museu, un dels millors del món, ha comunicat l'incident al Patronat, presidit per l'exministre José Pedro Pérez-Llorca, un dels set pares de la Constitució, després de decidir no traslladar-lo a l'opinió pública.

Als últims vint anys, les goteres han deteriorat obres del Prado en sis ocasions diferents. El 1993, l'aigua va afectar la sala on hi havia "Las Meninas" de Velázquez, una circumstància que va acabar amb la dimissió del llavors director, Felipe Garín. Quatre anys després, el màxim responsable de la pinacoteca, Fernando Checa, va haver de reconèixer que hi havia filtracions a diverses sales del museu, que en aquell moment estava en obres. Les goteres també van aparèixer dues vegades el 1999. I el 2008, cinc mesos després d'haver-se'n inaugurat la remodelació, la direcció del Prado va tancar tres sales per una avaria en el sistema de climatització provocada per aquestes deficiències.

 

Anar al contingut