Madrid

El Banc d'Espanya diu que les previsions dels pressupostos estan "desfasades"

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, discrepa de les previsions de l'executiu central per l'any que ve. Considera que és "evident" que els càlculs sobre creixement i dèficit pel 2009 inclosos als pressupostos estan "desfasats". Miguel Ángel Fernández Ordóñez situa el dèficit en el 3%, un punt més del que preveu el departament de Pedro Solbes, que li ha respost que accepta el percentatge de dèficit però rebutja "una barra lliure en termes de dèficit fiscal".

Actualitzat
Amb la situació econòmica actual, Miguel Ángel Fernández Ordóñez pronostica que el dèficit de l'estat espanyol podria assolir nivells "significatius" i, fins i tot, podria "aproximar-se" als nivells "de referència que estableixen els compromisos europeus".

Com a solució, el governador del Banc d'Espanya aposta per una política fiscal previsora i que "mantingui un cert marge d'actuació davant possibles situacions" d'empitjorament. La prudència es converteix en la millor arma, sobretot a l'hora de planificar mesures fiscals com una reducció d'impostos i una retallada de les despeses.

L'economia del conjunt de l'Estat es va contraure el tercer trimestre un 0,2% en la taxa intertrimestral, cosa que suposa el primer creixement negatiu en 15 anys. Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha assegurat que aquesta dinàmica "probablement" es repetirà fins la primera meitat de 2009.

El governador creu que el principal problema de l'economia espanyola és la competitivitat. Per corregir-ho, diu Fernández Ordóñez, s'haurien de posar en marxa reformes estructurals per liberalitzar sectors com l'energia o el transport ferroviari.

Solbes respon al Banc d'Espanya

El Ministre d'Economia  no s'ha quedat callat davant d'aquestes declaracions. Pedro Solbes ha volgut remarcar l'esforç del govern: "Ha costat molt obtenir els marges de maniobra que en aquests moments tenim, en termes de deute". El vicepresident econòmic ha respost a Miguel Ángel Fernández Ordóñez que no es tanca "a un 3%", però ha afegit que tampoc creu "en la barra lliure en termes de dèficit fiscal".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut