Frankfurt

El Banc Central Europeu injecta d'urgència més diners a Grècia per evitar un "corralito"

En una reunió d'urgència, el BCE ha decidit augmentar en 3.000 milions més la provisió de liquiditat als bancs grecs

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu (BCE) ha aprovat una nova injecció de liquiditat d'emergència als bancs grecs davant el perill d'un "corralito" per la fugida de capitals. La situació financera de Grècia ha obligat a actuar el BCE per intentar frenar l'hemorràgia dels bancs del país hel·lè. Els governadors del Banc Central s'han hagut de reunir d'urgència per teleconferència i han decidit augmentar en 3.000 milions més la provisió de liquiditat als bancs grecs. La mesura té com a objectiu evitar que es quedin sense fons, davant l'allau de retirades de dipòsits per part dels clients. De fet, aquests moviments s'han accelerat després que, ahir el membre francès del comitè executiu del BCE, Benoit Coeuré, dubtés que els bancs grecs poguessin obrir dilluns que ve, en un entorn de gran incertesa. Es calcula que aquest dijous van sortir de les entitats gregues més d'un miler de milions d'euros.

Mentrestant, el primer ministre grec, Alexis Tspiras, és a Moscou per reunir-se amb Vladímir Putin. El govern rus podria proporcionar una ajuda financera a Grècia. Tsipras és optimista de cara a la cimera de dilluns per trobar una sortida a la crisi. Després del fracàs de la trobada d'ahir a Luxemburg, els caps d'estat i de govern de l'Eurogrup han convocat una reunió per dilluns per aconseguir un acord. El primer ministre grec creu que és bo que les negociacions es facin al més alt nivell polític en l'àmbit europeu, i ha assegurat que s'està treballant perquè la cimera acabi amb un acord.

El 30 de juny el govern d'Alexis Tsipras ha d'abonar 1.500 milions d'euros al Fons Monetari Internacional i el temps s'esgota. La directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, va ser molt contundent i va assegurar que els acords només poden arribar amb un "diàleg entre adults". Des del govern espanyol, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, està preocupat per la situació de Grècia i la falta d'acord amb els seus creditors. A l'entrada de la reunió de ministres de la Unió Europea, el titular d'Economia ha dit: "Ja pràcticament no és una qüestió de setmanes, és una qüestió de dies. És a dir, dilluns que ve ja hem de trobar una solució."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut