El balanç provisional del terratrèmol d'Itàlia ja és de 250 morts i uns 400 ferits

El govern italià ha declarat l'estat d'emergència i ha aprovat noves ajudes oficials. El nombre de víctimes pel terratrèmol de la matinada de dimecres al centre d'Itàlia no para de créixer. Una nova rèplica de 4,3 ha provocat nous ensorraments a Amatrice

RedaccióActualitzat

Les màquines no han parat de treballar durant la tota la nit de dimecres a dijous retirant runa per trobar supervivents als que havien estat pobles pintorescos, com Amatrice o Accumoli, al Laci, després del terratrèmol d'aquest dimecres que va fer caure bona part dels edificis dels pobles. El que ha augmentat, i molt, durant la nit, ha estat el nombre de cadàvers descoberts entre la runa. A causa d'això, el balanç total, segons un recompte d'aquest dijous a la tarda fet públic per la Protecció Civil italiana, ha pujat a 250 morts.

Mentrestant, els centenars de persones que han perdut la casa han hagut de passar la primera nit en campaments improvisats per Protecció Civil amb l'ajuda de voluntaris, que han portat aliments i mantes. Tot i que és estiu, durant la nit, les temperatures baixen, i força, en aquesta zona a tocar dels Apenins, al centre d'Itàlia. La por de possibles rèpliques del sisme fa més difícil el moment.

 

Una víctima espanyola

Entre les víctimes mortals hi ha una jove espanyola de 27 anys que s'havia casat recentment amb un italià. Es tracta d'Ana Huete, originària de Granada, i ha mort a Illica, un poblet al costat mateix d'Accumoli. El Ministeri d'Exteriors espanyol ho ha confirmat aquest dijous al matí.

En el comunicat de la Protecció Civil italiana es detalla que 190 dels morts són de poblacions del Laci i 57, de les Marques. També hi ha constància de centenars de ferits i nombrosos desapareguts.

Unes xifres que acosten la devastació provocada per aquest sisme al que hi va haver a L'Aquila ara fa 7 anys i que va provocar 300 morts, prop de 1.500 ferits i va deixar 50.000 persones sense casa.

Renzi visita la zona afectada

El primer ministre italià, Matteo Renzi, va visitar la zona dimecres a la tarda, va parlar amb els veïns i els va donar ànims. Va advertir que la xifra de morts i ferits podia augmentar sensiblement, perquè hi havia dotzenes de desapareguts. També va demanar als italians fortalesa i unitat en aquest moment de dolor.

"Nosaltres, els italians, som molt bons a l'hora de discutir i polemitzar, però, quan ens enfrontem al dolor, Itàlia mostra la millor cara. Crec que tots hem d'estar orgullosos dels nostres bombers, de l'exèrcit, de la gent de Protecció Civil."

Durant tot el dia, les feines de desenrunament es van multiplicar, amb moments molt emotius, com el del rescat, sana i estàlvia, d'una nena de 10 anys que havia estat 16 hores sepultada per la runa de casa seva a Pescara del Tronto. Moments que no podien, però, amagar la desesperació dels veïns.

I de seguida també van aparèixer veus crítiques reclamant una intervenció més decidida de les administracions i de l'exèrcit, com una dona que trobava a faltar la presència de soldats que ajudessin en el desenrunament:

"Hi ha una base a Ascoli, una a Rieti i a L'Aquila. I no hem vist ni un sol soldat. I els paguem. És fastigós!"

Està previst que avui es reuneixi el consell de ministres italià per adoptar les primeres mesures d'ajuda a les regions afectades. La més urgent és trobar lloc per allotjar els milers de persones que ho han perdut tot.


Una rèplica de 4,3 provoca nous ensorraments

Mentrestant, continuen les rèpliques a la zona del terratrèmol. Un nou tremolor de 4,3 en l'escala de Richter ha causat més ensorraments a Amatrice. El nou sisme s'ha registrat quan passaven pocs minuts de dos quarts de tres del migdia, hora local, segons l'Institut Italià de Geofísica i Vulcanologia (INGV).

Un dels edificis que s'ha enfonsat és la façana d'un edifici situat al parc d'Amatrice, on hi ha un allotjament temporal per a voluntaris que treballen en les tasques de rescat. L'INGV ha comunicat que, des del gran terratrèmol de la matinada d'aquest dimecres, hi ha hagut més de 470 tremolors a la zona.

El govern declara l'estat d'emergència

Aquest dijous a la tarda, el govern italià ha decretat l'estat d'emergència i ha aprovat un primer paquet d'ajudes per valor de 50 milions d'euros, segons ha anunciat el primer ministre, Matteo Renzi. "Hem de pensar en la reconstrucció, tenim una obligació moral amb les dones i homes d'aquesta comunitat", ha dit Renzi, que ha afegit que els municipis afectats pel terratrèmol seran "una prioritat del govern i del país".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut