Tskhinvali

El 99% dels votants d'Ossètia del Sud donen suport a la independència respecte a Geòrgia

Després de l'espectacular ball de xifres que donaven enquestes dels independentistes i els unionistes, la Comissió Electoral osseta ha informat dels primers resultats del referèndum. Segons la Comissió, el 99% dels electors sud-ossets han votat a favor de la independència de la república caucàsica de Geòrgia. Les autoritats georgianes, que no reconeixen la consulta, han culpat les russes d'estar al darrere del referèndum. Tbilisi creu que s'ha fet per penalitzar-los després de l'arribada al poder el 2003 de Mikhaïl Saakaixvili, partidari de l'acostament amb els Estats Units i la Unió Europea a través de l'OTAN.

Actualitzat

Ossètia del Sud és independent de facto de Geòrgia des de la guerra dels anys 1991 i 1992 i Tbilisi ja va anunciar abans de la cita electoral que no reconeixeria el resultat. Per la seva banda, els sud-ossets no han amagat mai l'objectiu d'unir-se a Ossètia del Nord, que pertany a Rússia. El referèndum d'independència coincidia amb les eleccions presidencials i tot sembla indicar una victòria de l'actual president. Eduard Kokoiti, líder independentista, hauria renovat el mandat de forma clara i majoritària.

La consulta ha estat criticada fortament des de Washington, on han reiterat que Ossètia del Sud és una província més de Geòrgia. També la Unió Europea i l'OTAN s'han mostrat contraris i crítics amb la consulta osseta. Només Rússia, a la qual pertany la República d'Ossètia del Nord, s'ha mostrat receptiva a la realització del referèndum, ja que els independentistes són prorussos, i els unionistes, progeorgians. El representant europeu a la regió, Peter Semneby, ha fet una crida per recuperar una autonomia dins de Geòrgia que asseguri els interessos dels sud-ossets i ajudi al desenvolupament de la regió. En qualsevol cas, ha reiterat en tot moment la integritat de Geòrgia.

Les relacions entre ossets i georgians mai no han estat bones. Després de la caiguda de la URSS, on pertanyien totes dues regions, Ossètia del Sud va declarar la independència com tantes altres repúbliques soviètiques. La posició contrària de Geòrgia va desembocar en una cruenta i sagnant guerra que va acabar amb la vida de centenars de persones i en va obligar desenes de milers a emigrar, la majoria a la russa Ossètia del Nord. Des de llavors, els sud-ossets han disposat a la pràctica d'independència, i l'han volgut oficialitzar dues vegades a les urnes, amb referèndums el 1992 i el 2001, però sense èxit. En referència a això, Semneby ha dit que "la tercera no serà diferent".

Anar al contingut