Els infants són les grans víctimes de la crisi. (Foto: UNICEF)
Els infants són les grans víctimes de la crisi. (Foto: UNICEF)
Brussel·les

El 8% dels nens espanyols han quedat alguna vegada amb estranys que han conegut per internet

Un estudi de la Comissió Europea elaborat per la London School of Economics, "EU Kids Online", analitza l'ús d'internet dels infants i els riscos que corren a la xarxa i conclou que un 5% dels nens europeus són assetjats a través de la xarxa. La comissària europea d'Agenda Digital ha dit que cada vegada els nens comencen a utilitzar internet més joves i que cal garantir-los la màxima seguretat per evitar "que corrin riscos". El que és important és que trobin continguts adequats per a l'edat que tinguin i que siguin segurs i educatius.

Actualitzat
Pel que fa als nens de l'estat espanyol, l'informe conclou que un 20% parla habitualment per internet amb persones que no coneix de res i que s'hi han posat en contacte a través d'alguna xarxa social com Facebook o Tuenti, o bé de serveis de missatgeria instantània com el Messenger.

Un de cada deu infants han rebut un missatge de tipus sexual a través d'internet; les noies són les que corren més risc, amb un 31%. Els nens, però, també corren perill, amb un 15%.

Els riscos, però, no són només sexuals: les nenes, sobretot, estan exposades a pàgines i fòrums amb missatges que enalteixen els trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia. L'estudi ha mostrat que un 20% de les noies entre els 14 i els 16 anys han tingut contacte amb aquests grups. L'estudi conclou que un de cada vuit infants ha tingut alguna vegada "experiències desagradables per internet" i encara no dominen la navegació.

I traspassant les barreres de la xarxa, almenys un 8% dels nens espanyols han quedat alguna vegada amb estranys desconeguts a través de la xarxa. El país on aquesta pràctica està més estesa és Grècia, on la xifra és del 26%.

Pel que fa l'edat a què els nens i joves comencen a navegar per internet, s'ha rebaixat considerablement. Els adolescents que ara tenen 15 o 16 anys naveguen per internet des que en tenien 11. En canvi, els que ara tenen 10 anys asseguren que van començar a utilitzar internet des que en tenien 7. En funció del país les edats varien una mica, i els nens que comencen de més petits són als països nòrdics.

La majoria dels nens accedeixen a la xarxa des de l'ordinador de casa, un 85%, o bé el de l'escola. Però ja n'hi ha alguns que des de ben petits accedeixen a internet des del telèfon mòbil.

Per millorar la seguretat i el contingut de la xarxa dels nens europeus, la CE ha convocat un concurs, el Premi europeu al millor contingut en línia per a nens, destinat a usuaris entre els 12 i els 17 anys.

Anar al contingut