Brussel·les

El 76% dels immigrants irregulars a Europa no tenen accés a la sanitat

Malgrat que hi tenen dret, la majoria d'immigrants sense papers no tenen accés a la sanitat pública a la Unió Europea. Ho denuncia la prestigiosa ONG Metges del Món, que també ha apuntat que a l'estat espanyol el tracte sanitari als estrangers varia molt d'una comunitat autònoma a una altra.

Actualitzat
Metges del Món ha fet 835 entrevistes en set països de la UE -Espanya, Bèlgica, França, Grècia, Itàlia, Portugal i el Regne Unit-, per saber l'accés real que la població immigrant té a una cobertura mèdica. D'acord amb la legislació existent als països analitzats, el 78% dels immigrants tenen, teòricament, accés a una cobertura sanitària, però les situacions són molt diferents segons els països. Així, a Espanya, per exemple, el servei sanitari està garantit per a tot aquell que es dóna d'alta al registre municipal, mentre que a Grècia els immigrants irregulars només poden accedir a alguns serveis d'urgència.

En qualsevol cas, només el 24% de la població immigrant disposa realment de cobertura sanitària. Les causes d'aquest buit són molt variades i van des del desconeixement que els mateixos immigrants tenen dels seus drets i dels centres d'atenció on anar fins a les dificultats administratives, la por de ser denunciats i de la discriminació, i les barreres lingüístiques i culturals.

Metges del Món distingeix entre aquells països on els immigrants tenen dret a la cobertura sanitària però només una minoria molt petita hi accedeix, com Bèlgica o França, i aquells com Espanya o Portugal, on més de la meitat dels enquestats excerceixen el seu dret. Així, d'entre els països analitzats Espanya és on els immigrants estan més ben informats i on el rebuig dels facultatius a atendre'ls és menor.

L'estudi desmunta també el mite de l'anomenat "turisme mèdic". "Els immigrants no vénen a curar-se per la senzilla raó que per fer el llarg viatge fins a Europa han d'estar en bones condicions de salut", ha explicat la presidenta de l'ONG a Espanya. Segons el seu parer, la pressió sobre el sistema sanitari no prové dels immigrants del sud, sinó dels del nord d'Europa: "Hi ha un munt de persones de la tercera edat que vénen a passar la jubilació al solet d'Espanya."
Anar al contingut