Barcelona

El 70% dels abonats tornen a tenir llum però 50.000 passen la segona nit a les fosques

Fecsa-Endesa assegura que el 70% de les desenes de milers d'abonats que encara estaven sense subministrament elèctric a causa del temporal han recuperat el servei aquest dimarts a la nit. Cap a les 11 de la nit la companyia elèctrica ha informat que la major part dels perjudicats tornaven a tenir llum. Tot i això, encara hi ha 50.000 famílies que passen la segona nit a les fosques. La majoria són del Gironès, la Selva, el Baix Empordà i el Maresme.

Actualitzat
De mica en mica es va restablint el subministrament elèctric als gairebé 200.000 abonats de Fecsa-Endesa que es van quedar sense dilluns a causa del temporal de neu. La companyia elèctrica ha informat, cap a les 11 de la nit de dimarts, que el 70% dels abonats ja tornen a tenir llum. Hi ha, però, 50.000 clients que continuaran sense i, per tant, passen la segona nit a les fosques, amb les molèsties i inconvenients que això comporta. La majoria dels afectats es concentren a les comarques del Gironès, la Selva, l'Empordà i el Maresme.

En una roda de premsa aquest dimarts a la tarda el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha difós els càlculs de Fecsa-Endesa. Inicialment, Boada ha parlat d'una hora aproximada de restabliment, les 9 del vespre, però posteriorment ha rebutjat fixar terminis.

Pel que fa al 30% que es quedarà encara sense llum, ha indicat que "seran nuclis, com el barri d'una ciutat, una zona rural o un poble", perquè el restabliment serà general. I ha afegit que la Generalitat ha col·locat grups electrògens "en zones o institucions vulnerables, com ara centres sanitaris, residències d'avis o municipis que necessiten una bomba per tenir aigua de l'aixeta".

La recuperació del servei al 100% haurà d'esperar. "L'experiència ens diu que al final sempre queda un petit tant per cent, que són nuclis aïllats, masies...", ha afirmat el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, que ha comparegut al costat de Boada.

Un dels motius principals de la manca de subministrament ha estat la caiguda de la línia d'alta tensió de Red Eléctrica d'Espanya entre Vic i Juià, que al seu torn alimenta línies subsidiàries de Fecsa-Endesa. El servei s'ha recuperat parcialment després que s'ha reparat la línia d'alta tensió Vic-Juià. Red Eléctrica ha deixat clar que els següents deures els havia de fer l'operador Fecsa-Endesa .

Han caigut 33 torres

El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha informat en una compareixença aquest dimarts a la tarda que s'ha confirmat la caiguda de 33 torres d'alta i mitjana tensió, 14 línies i "7 o 8 subestacions". Al matí es parlava de 18 punts amb problemes: 14 de REE i 4 de Fecsa-Endesa.

Milers de telèfons inoperatius

En la mateixa roda informativa, Boada ha comentat que la falta de subministrament elèctric per la caiguda de la línia d'alta tensió ha deixat inoperatives entre 40.000 i 50.000 línies de telèfon. Especialment greu és la situació a les comarques de Girona, on el 80% de la xarxa de mòbils està fora de servei a causa de la manca de subministrament elèctric. Es preveu que, ara que s'ha recuperat parcialment el servei, els telèfons també tornaran a funcionar de forma gradual.

Saura no descarta denunciar-los

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller d'Interior, Joan Saura, ha dit que no descarta presentar una denúncia contra Red Eléctrica perquè considera que no és lògic que la nevada faci caure una línia elèctrica tan important. A la tarda, però, Boada no ha parlat d'aquesta possibilitat i s'ha limitat a dir que són les companyies les que han de solucionar els problemes i que el moment de l'avaluació i les reclamacions serà un cop hagi passat la situació d'emergència.

Montilla es planta a Endesa

Aquest dimarts al matí, el president José Montilla s'ha dirigit a la seu central d'Endesa a Barcelona per interessar-se pels treballs de restabliment del subministrament elèctric. Montilla ha anat a la companyia per informar-se personalment per la tardança en la recuperació de la llum, segons ha confirmat la Generalitat.

Salut demana que s'extremin les precaucions amb la conservació d'aliments

Després del tall de subministrament elèctric que afecta sobretot les comarques de la demarcació de Girona, la Conselleria de Salut ha fet una crida per extremar les precaucions en la conservació d'aliments que necessiten fred. Així, en un comunicat, ha aconsellat que, si s'havia trencat la cadena del fred durant un temps prou llarg per sospitar que un aliment no està en bones condicions -per l'olor o l'aspecte que presenti-, no es consumeixi.

També ha remarcat que cal posar una atenció especial en aliments com la carn, el marisc, el peix, els productes lactis, les salses, els biberons, les farinetes i els purés. No s'han de consumir si han estat més de dues hores a temperatura ambient. Finalment, recomana no obrir la nevera més del que sigui imprescindible i no introduir-hi aliments calents, a més de no tornar a congelar els productes que s'hagin descongelat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut