Barcelona

El 67% dels incendis forestals són provocats o per negligència però pocs es jutgen per falta d'autor conegut

Onze persones es troben actualment a la presó a l'Estat espanyol complint condemna per un delicte d'incendi forestal, una de les quals és a Catalunya. Tot i que s'ha millorat molt en la investigació d'un incendi, potestat dels agents rurals i la policia judicial, són pocs els casos que arriben davant dels jutjats i encara menys els que tenen sentència ferma. La realitat és que se n'arxiven molts per falta d'autor conegut, i això ofereix sensació d'impunitat.

Actualitzat
A Catalunya hi ha només una persona a presó amb sentència ferma per un delicte d'incendi forestal. Hi ha altres casos pendents de recurs però, tot i això, són pocs els que arriben fins als tribunals, si tenim en compte que en els últims cinc anys 2 de cada 10 incendis forestals a Catalunya van ser intencionats amb el rerefons d'interessos econòmics o personals. El codi penal recull gairebé qualsevol circumstància d'incendi forestal.

En el cas d'intencionalitat, es castiga d'1 a 5 anys de presó en funció de la superfície cremada i l'afectació a la fauna i la flora. Una pena que s'agreuja de 10 a 20 anys quan hi ha hagut perill per a les persones. La negligència, però, és la causa principal dels incendis forestals en 4 de cada 10 casos i es castiga fins a 10 anys només quan es demostra que s'ha comès una imprudència greu.

Segons l'advocat penalista Manel Busquet, discernir si la imprudència ha estat o no greu és molt subjectiu i queda en mans de l'apreciació del jutge. Això fa que quedi una via oberta, un calaix de sastre, perquè es pugui absoldre l'acusat. Busquet és partidari d'eliminar aquesta distinció, que "es condemni per imprudència, i punt", per evitar que alguns incendis forestals quedin impunes.

Les altres causes dels incendis són els accidents i fenòmens naturals. En la resta de casos, un 15%, la investigació no pot determinar quin va ser l'origen del foc.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut